xoxo

Jika terdapat sebarang cadangan, anda boleh menyatakan candangan anda di mana-mana entri yang dipos-lajukan di sini. Sebarang hasutan berunsur fitnah adalah tidak dibenarkan di sini.

Tuesday, May 24, 2011

[RECAPS] NORA ELENA - EPISODE 9 (23/05/2011)

WARNING: 
unedited version.
minimal incoherent nonsense spazzing.

A/N: Yo! eh, Assalamualaikum. hahaha! :P It's Monday ya'll! :P Oleh sbb tonton.com.my was acting like sengal last night, so let's pretend this entry was posted on Monday night like i usually do hoho! :P Sume mst teruja je x senang duduk kt office/ rumah tggu jam 7 kan? utk yg ade TV la tapi.. yg tade TV... tggu pukul 8.01pm la kan? tgk kat tonton... abis yg tade TV and tenet laju bdesup swoosh kebabom? bace je la kat sini kay? :P i pny teruja mcm la i yg kena propose last week n this week nk menikah hahaha! :P  Talking about ep.9... Hmm... Hahaha! x leh control pipi n mulut... penat rahang dah ni... Senyum smpai ke hati lol! Siap lompat bintang lg masa tgk kt TV ngahaha! :P tau x cane nk senyum smpai ke hati? tanak ajar. kalau tgk episode hari ni mst tau cane nk buat hihik! :P

And like seriously, i risau satu family i dgn kucing2 kat umah ni skali kena halau dgn org masjid. Meroyan squealing ramai2 gara2 Nora Elena dikala maghrib. Isy3~ Hehe! Besenye Abah akan jeling2 kalau dekat2 maghrib kami squealing2 dpn TV, tp skang ni dia dah malas nk layan kot? pasal tau penyakit angau anak2 dara n anak2 bujang dia dah x leh diubati bile kes angau tu ade sangkut paut dgn Atan Aziz and Nora Saleha~ XD 



Today's episode was like battling against time. Sape cepat dia dapat. Sape lembab, makan asap hahaha! Sgt nebes i dibuatnye! 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

So, same as last Monday, they showed the previous week's crucial scenes. And it seriously made my already sexcited mood jd makin teruja. The adrenaline rush watching the intro part for this episode dah ckup buat i teringat balik betapa penat yet thrillingnye episode2 minggu lepas. congrats Leanne pasal survive last week's episodes tanpa cedera lol! :P 

This episode kicked off with Nora still pakai kain telekung, teringatkan kata2 Pn.Azizah kesayanganku after Seth dtg meluahkan hajat nk ganti tmpt Eid. Ingat lagi x korg ayat yg buat i tibe2 nk buat Cik Jijah tu jd mak angkat pasal genius sgt tu...? Ayat ni ha... 
"Nora, kite org pompuan ni, kena kawen dgn org yg sygkan kite... bukan org yg kite syg terlebih2... sedangkan syg dia kat kite x seberapa nak~ " Yezza! i lebiu Makcik! Sure susah utk Elena buat keputusan. Sgt sebak nk tatap wajah pilu dia saat ni... sobs! Akhirnye Elena sedar yg x guna dia terhegeh2 kat Eid lg padahal Eid tanak pon kat dia dah... Hancur hati fragile i ni tgk Elena meleleh air mata citu... TT__TT

Lps tu tiba2 dah pagi... OH-EM-GEE EID!!!*hati i ade sket sakit pasal terase cam berbunga2 la jugak Eid muncul LOL!* rindu seyh x nmpk si penjual ikan (google translate: selfish) ni 4 hari~ muahahah!  Eid tgh brooding sorg2 kat tepi pantai, after that Malik the lover boy tibe2 muncul, terjenguk2 kanan kiri. Mencari Eid agaknye dia. Uih, dr tghari, smpai ke pagi balik Malik carik Eid ye? bertuahnye ade kwn cini <3 Ape kata kalau you buat2 x nmpk Eid, Malik? Mesti viewers lg syg you~ <-- pinjam suara mnggoda Wan Sharmila :P


Lepas tu when Malik nmpk Eid, cepat2 dgn riang Malik tegur Eid. Ok part riang tu i reka2 cerita lol! =D Pasal i suke Malik yg riang sentiasa hihik! Tapi Eid, mcm bese ah, cam haram je sambut Malik dgn perli memanjang. 
"Kat sini rupenye kau! Masih hidup lagi!?" Malik lol! XD ingat Eid dah terjun laut bergelora kan Malik kan? i pon sama! =D
"Kau pehal ni huh? Smpai ke sini kau carik aku? " Pergh nada Eid ni buat aku mnyirap. Dia ni mmg x reti nk ckp baik2 eh? <.<   *imagining myself strangling that neck* seriously need to call Abg Long suh blasah ini budak degil! <.< Leanne, tgk lengan Eid plz? So? Compare dgn lengan Abg Long yg bnyk movement tu... Urm... maybe we should call Seth blasah Eid hahaha! :P -lari laju2- 


Malik ckp dia dtg pasal wedding Eid. Dia kata ade bnde pasal Elena and Seth yg Eid perlu tau... Malik minta Eid tarik balik keputusan dia putuskan hubungan dgn Elena. Tapi Eid cam bese la dgn bongkak besar kepala dia, mls nk dgr ckp org. Asyik potong kata2 si Malik. Eid ckp dia tanak dgr dah pasal dia dah buat keputusan, muktamad dah. Dia maen serkap jarang x fikir pnjg tuduh yg Seth transfer dia jd AM kat Penang pasal nk pisahkan dia and Elena. Like duh~ your transfer only validate 2 months after your wedding la bodo~ <.< Ei rase nk pulas je telinga mamat neh pastu plaster mulut dia cam ni hah! --> =X pastu bru la dia nk dgr kot ye? grrr! <.< 


Malik plak, ya tuhan... Selain bersikap positive smpai tahap nmpk cam nk kipas boss, suka nk play safe asyik pertahankan diri bila Eid tuduh Malik nk back up big boss, nk cepat naek pangkat, so tolong Seth menipu.  Don't you know how to speak straight to the point?! Bukannye dia nk ckp terus hal air tumpah and baju Seth! Sibuk remind Eid pasal kebaikan Seth selama ni kat Eid. Gah geramnye aku~ <.< Fuh... saba Leanne saba... at this moment, i rase nk hantukkan kepala Eid and Malik smpai bunyik baru i puas hati. <.< But on the other side, dlm hati i dok doa2 yg Malik lengah2 sebut pasal Elena betul2 tumpahkan air kat baju Seth. Pasal ye la, sape tau ape si Atan tu tgh buat kat Melaka nk menang hati bakal mentua dlm masa suntuk ni kan? teeheehee! XD ok Malik, x jd nk hantuk pala you, sila lengah2kan lagi masa! Omo i dah jd kaki hasut lol! :P 


Malik ckp Seth tu baik orgnye so x baik Eid sangka bukan2 and Malik mintak Eid tarik balik ape yg dia dah buat and berbaik dgn Elena. Yet Eid came up with something yg i x leh nk tolak ade kebenarannya dimana selaku org yg terluka, Eid berhak nk say something like this. "org baik x rampas tunang org beb!" yup. mmg betul. hahaha! but kata2 tu hanya bole disokong utk storyline dlm novel Kasih Yang Suci pasal Seth dlm novel tu mmg agak kuang haja rampas tunang org x berkelip pon rase bersalah. Yet in this drama, Seth did nothing to rampas Elena. Eid sendiri yg prangai chemburu bhuta ntah pape... Atan, He was just being there, all sweet and protective over the hurt Elena <3 -swoon- teeheehee! sempat lagi kau ye Leanne?! -dush!- :P Eid tetap dgn keputusan dia. I think it was his ego talking "Ini Saiful Idham lah, sekali aku dah ludah, aku takkan jilat balik!" and blah dr situ tgglkan Malik terpinga2... err.. that's great Eid! -evil laugh- para syaitan kat rumah ni dah gelak sakan muahahaha! weee!!! :P 


After that, i think Malik call Elena. Elena tny if Malik dpt ckp dgn Eid. Suara Elena, sobs, penuh pengharapan dude! Tp Malik serba salah nk ckp ape yg dah jd kat Elena. Dia ckp la niat nk jernihkan keadaan, tp last2 dia yg kena sembur dek Eid yg keras kepala, ego. Dgn sayu Elena tny Malik "patut ke Lina mngharap lagi kat dia?" T_T -hugs- gile pedih tgh muke Elena masa ni... Malik tak terjawab, smpai Elena sndiri buat conclusion and letak telefon tanpa dgr pendapat Malik smpai habis. Hmm.. prangai Eid dah terjangkit kat Elena ke hape neh? LOL! 


Elena pegi kat almari and ambil keluar kotak cincin kaler merah. Something funny happened at my house masa ni. My sister and I sama2 kuarkan statement "itu mesti cincin dr Eid!!!" hahahaha! pasal cincin tu kecik tomei je... yg Seth bg kan the diamond sebatu bole nmpk hihik! exaggerate melampau lol! After that Elena pegi smbung brooding kat pantai, which i can only guess niat dia nk lempar cincin tu masuk laut. Elena teringat kata2 Malik pasal usaha dia yg gagal.  


Lama Elena berfikir, finally she came into a conclusion. "aku dah tau dah jwpnnye..." muke penuh keazaman hehehe! "aku x patut mengharap pada dia lg..." and campak that ring masuk laut yg bgelora so cincin tu bole tdo dgn ikan dgn tenang. Damn. Dah agak dah! Why must buang masuk laut syg?! Kenapa dlm drama mst kalau gado boyfriend girlfriend or putus tunang or wuteva, mesti cincin x bdosa tu kena campak  masuk laut?! meh campak kat Leanne meh!? Bole gak i pegi gadai utk beli i pad 2 or sumthing~ :P Lol i'm pretending i didn't understand the significant of her action at the moment, but since i'm a sweetheart,  i will share my understanding right now :P Maybe she's throwing the ring into the sea as a way to show herself she needs to forget and starts anew. Itu je..

Next scene! muahaha! seriously i dah melompat2 dah bila nmpk Merce merah tu muncul depan rumah Pak Nordin. I tot hari ni Seth tade! :P Tepat2 Seth smpai, Pak Nordin pon smpai jugak. Damn i love weekend! pasal dpt tgk mr.sexygojeseth wears just t-shirt and jeans muahahaha! XD Seth dtg bawak breakfast. "Sy bawak sarapan utk makcik.. dan Nora..." Ahahaha! Lmbt2 dia sebut nama Nora... ckp je la utk Nora syg oi... Ei comel betul prangai mamat sorg neh! geram saye! :P Mana la Pak Nordin x makin syg kat Atan ni.. Even anak dia si Nora Elena tu pon dia x sure dah masak air ke belum pasal pagi2 buta dah lesap kuar pegi pantai buat sarapan utk maknye pon tidak hahahaha! Terpakse la Pak Nordin kuar carik sarapan sndiri. Pak Nordin nmpk makin sng dgn Seth's existence around his family. Ye lah, Atan sgt thoughtful orgnye =) Pak Nordin ajak Atan masuk rumah, but Atan bg alasan nk ambik angin kt luar dulu... Yeah right~ :P


Back at the beach, Elena still brooding tgk laut. Menyesalkah kau campak cincin tu Elena? :P Pastu tak semena-mena (cewah ayat! :P) Elena ucap slamat tggl tata annyeong sayonara adios kat Eid. Baru je dia nk pusing balik rumah, langkah dia terhenti. Seth ade kat blakang dia, dgn cumilnye wave his hand saying hi kat Elena. rawrr comel!!! :P one day i have to sort out bnde mustahil ni. That guy, Mr. Aaron Aziz, he's a big guy right? All manly and macho usually. But how come in Nora Elena he seems so comel all the time? Something must have gone wrong with my eyes hahaha! :P 


Then Seth came closer to Elena, saying his good morning to her. Elena dgn muke pissed off tny ape yg Seth buat kt situ. Seth replied dia saje dtg nk breakfast dgn Elena. Aww... dgn muke timid nervous tu, can't you just let him get what he wants Elena? But Elena stormed off dr situ malas nk layan Seth. But Seth laju2 tny something yg buat Nora berhenti dr blah dr situ.
"Nora, betul ke awak dah lupakan Eid?" muka berharap. 
"Dia dah buang sy, buat ape sy nk ingat kat dia lg?" Elena nmpk sgt sedih. I feel you girl. Be strong! 
"Dia dah tanak sy, Seth." Aww the way Seth look at Elena masa ni... He must have loved her so effin much to have the same pain etching on his face like that. 
"Tp sy nak awak..." Seth, omg! Hatiku ibarat dipulas2! How can you say no to this guy, sygku Elena?
"Seth tlg hentikan semua ni, plz?" The extra hurt on Seth's face upon hearing that... Haih... You have to survive this Leanne! You must!!! 


Seth try pujuk Elena lagi. Dia beritahu dah lama dah dia tggu Elena and Elena ckp dia tahu bnde tu. It was just bnyk sgt bnde jd dlm satu masa, so Elena serabut. Tu lah, i feel the same. If i jd Elena, i might turn out meroyan sakit mental diuji kanan dan kiri. Elena said dia perlukan masa. Hoyeah! Dlm keadaan mcm ni, when a woman said she needs time, she really meant it. And she might consider you Seth! yay! XD Seth janji dia akan jadi suami yg terbaik utk Elena, yet Elena kate sume laki pon akan janji bnde sama before kahwin. LOL! you hv a point there Elena =) But Seth balas blk, if Elena x bg dia peluang, mcm mana dia nk buktikan? ohohoho! yes indeed. I love it when they talk with each other wittily like this! Elena tak terkata. Seth then janji dia akan jaga Elena smpai tua. Aww... that is just sweet! But Elena potong stim ckp dulu pon Eid penah ckp citu. Hmmph! Tak boleh nk buat ape la Seth, she was suppose to marry Eid kan? Of course la bnyk planning masa depan~ 


But then, OMG buat aku berdebar je la Seth ni! Dia ckp ade sebab dia nk kahwin dgn Elena. NO.. No no no no... right? you are not the one right?! <--- i'm pretending i haven't read the novel and falsely (for the sake of the drama viewers yg ade weak heart) hoping he's not the one who is actually you know who doing what you know to you know who... if you get what i mean~ :P Elena dah tertanya2 alasan Seth beria2 nk kahwin dgn dia. Seth said "sebab sy... pernah..." omgomgomgomg!!!! ssh sgt Seth nk luahkan ape yg terbuku kat hati dia. Muke pon cuak je... Bila Elena mula resah nk tahu, Seth just kate yg dia pernah cintakan Elena. Like duh~ Yes, she knew that already Seth since you already told her about it many times by now. Elena pegi dr situ tgglkan Seth sorg2. Seth said to himself, ade sebab kenapa dia x leh nk beritahu perkara sbnr kat Elena skrg. It's a secret you never tell kan Seth? I know there's something fishy about you hahaha! A Man with secrets is sexy! :P *tetibe je*


After breakfast, dgn happy muke ceria parents Elena send Seth off. Makcik Jijah yg suara serak2 basah sexy ala2 x larat nk bercakap pasal tgh x sihat tu siap jemput Seth dtg lagi. Suke benar diorg ni dgn Seth. Hohoho... :P Elena just mngintai kat blakang pintu. This is the part where i vow to myself, one day, i will make a compilation of Pn. Azizah's remarks in Nora Elena drama. teeheehee! nk tau pasal ape? Meh tgk perbualan dia dgn Pak Nordin ni. 
"baik betul budak Atan tu ye bang?"
"iye, sebijik mcm arwah Tan." makcik jijah terangguk2 dgr kata2 Pak Nordin.
"mase dulu dia jumpe kite, rndah diri, x sombong walaupun dia kaya." 
"betul tu bang.. tapi kan bang, org cakap, org baik2 ni, cepat mati bang!" AHAHAHAHAAHAH!!!! Oh my god ya tuhan ya Allah!!! -gelak guling2- adoyai makcik!!!! sakit perut i gelak hahaha! now i demand Makcik Jijah to be in every episode! :P i know ramai org ckp bnde ni, but i never thought Makcik Jijah really akan sebut bnde tu dgn muke siyes citu hahahaha! -smbung gelak guling2-
"org ckp mcm tu lah..." PAKCIK! ROFLMAO! pakcik ni lagi nk encourage makcik tau x? kang cane i nk explain kat anak2 sedara i pasal moral of the story if diorg tetibe decide tanak jd budak baik pasal takut mati? hahahahah! i love this pakcik and makcik like gila already lol!


After that Pak Nordin inform Cik Jijah pasal dia dah cancel order catering utk wedding Elena. Tp Cik Jijah x setuju pasal dia malu sgt2 org tau knduri tu batal. Cik Jijah siap nangis2 pasal 2k duit deposit catering kira hangus la pasal cancel order. Saba makcik saba! you ade hypertension remember? Makcik Jijah keeps on rambling pasal bunga telur, hantaran, bilik pengantin etc. sume lah brg2 kerja kawen yg diorg dah beli n tempah. Banyak sgt duit habis utk majlis yg x jd ni and she stressed out even more after that. 


Elena dah meleleh2 dah kat blakang pintu bila dia dgr mak dia kalut citu. Bila wedding x jadi, kena tanggung malu, tanggung kerugian lagi. Mcm org hilang akal, Makcik Jijah panic tibe2 and demand Elena utk kawen gak dgn Atan. Pak Nordin x setuju and mintak Cik Jijah bfikir bila bcakap. But Cik Jijah kata dia dah x boleh nk fikir, dia nk Elena kawen jugak! x kesah la dgn Atan or sape... I am speechless dgn Cik Jijah ni. Lg sggup anak kawen dgn ntah sape2 drpd tggung malu and habis duit? Are you sure you are her mom? Ya tuhan, i plak yg stress skang ni. But bila i tny my mom, dia pon ckp she will do the same. Muahahah! aduhai, sume mak cini ke? hahahahaha! :P 


Makcik Jijah akhirnya tekad nk suh Elena kawen jugak, so dia panggil2 Elena, tp Elena nyorok kat blakang pintu tanak keluar. After that tiba2 Cik Jijah collapse pasal terlampau stress. Haih makcik ni... =.=; Elena suggest kat Pak Nordin nk bawak pegi hospital, tp Cik Jijah wicked gila ambik kesempatan and rayu Elena kahwin dgn Atan. Damn kesian gila Elena ni! Ape la makcik ni buat request ala2 dlm drama konon2 da nk mati so mintak anak tunaikan hasrat terakhir yg cam melampau... Nasib baik request makcik ni i setuju sgt2, if not, dah bjela2 you kena "hate makcik!hate makcik! hate makcik!" dgn i tau?! :P Elena terkejut sgt smpai buntang mata dia dgr request mak dia tu. 


Kat KL, Yvonne tried to reach Seth by calling him. Tp his phone dah off. Yvonne nyata risau if ade pape jd kat Seth. Back in Penang, Eid terserempak dgn Zira yg tgh breakfast kat restaurant. Eid tny Zira dgn nada perli, dtg Penang nk holiday ke? Zira yg baik hati tu ckp dia dtg dgn Malik nk tlg Eid settle hal kahwin dia. "Wedding dah cancel. Cancel. Yg korg sibuk sgt ni ape hal hah?" Eid tibe2 je menyinga bila Zira ckp Elena and Seth tak salah. Siap ckp Zira and Malik ni same je nk baking boss. Pastu tny berapa Seth baya diorg utk ckp bohong citu. Dgr je kata2 Eid yg cam hampeh celupar nk mampus tu, terus mnyirap minah tu and go straight to the point pasal Elena and Seth.  Zira terus je cerita yg dia saksi Elena yg kotorkan baju Seth smpai Malik terpaksa tukar baju dgn Seth yg nk pegi meeting jumpa Dato'. Zira flashback scene yg dia mngintai Malik and Seth sama2 stripping err... exchange baju kt office. Omg i love this show teeheehee! I x kesah if diorg flashback gunapakai that certain scene bnyk2 kali pon! :P *as reference, sila rujuk gmbr scene yg i maksudkan kat recaps ep.1* XDDD Akhirnya Zira manage to kick some sense into his thick head bila Eid terdiam dgr je kata2 Zira. Malik. Did you see how we women settle matters like this? Huh. -roll eyes-


At the same time, Elena kalut kat rumah search for someone's number over her phone. Membebel sorg2 pasal dia tade number org tu. Pastu the camera showed Seth's phone terdampar je atas phone desk kat bilik hotel. weee! kite dah tau dah hair gel and perfume ape yg Atan pakai! :P hey, i'm not a stalker. Dia letak atas meja seblah phone je ok? 


Apparently Seth duduk berfikir kat pantai. Amboi pnjgnye kaki you! How tall are you again Mr. Seth? :P I think Elena td cuba nk call Seth, but takde number.. skang ni Seth lepak kat pantai plak. cane Elena nk carik ni? Aduhai~ But then... *lompat bintang* Elena jumpa Seth kat tepi pantai tu yay! Hoho kalau dah jodoh, kat ceruk dunia mana pon akan jumpe kan? :XD "Seth! Sy terima lamaran awak!" Seth terpinga2 dgr jawapan yg dia x sangka2 tu. "Sy dah terima awak Seth! Ok ckup! takde pape yg perlu kite bincang! Skrg ni, pegi jumpe mak sy sbb ini la ape yg dia nk." and pegi dr situ laju2. amboi garang gile minah ni accept proposal Seth. lols! 


New scene! Pak Ali tgh breakfast kat KL. Tgh dia nk minum teh o panas, Seth tiba2 je call. Tersembur air teh tu hahahah! klaka la Pak Ali ni lol! Seth suh Pak Ali dtg Melaka dgn Kak Pah skali masa tu jugak. Siap suh pakai cantik2 smart2 hihi! Dia tanak gitau Pak Ali pasal ape. Nk suh pegi jumpe parents Elena agaknye. >///< Seth dah tggu Pak Ali kat taxi stop bila Pak Ali smpai. Pak Ali dtg sorg je pasal Kak Pah demam. Lepas tu Seth buru2 suh Pak Ali naek kete pasal dah lewat nk pegi somewhere. But yg klaka, Seth siap bukak pintu blakang utk Pak Ali naik. Padahal shouldn't it be the other way around? Hahhaha! Nmpknye Pak Ali pon fikir mcm i jugak, dia keluar balik dr kereta which made Seth yg tgh kalut tu confused. But Pak Ali ckp "sape boss ni?" hahahahah! -gelak guling2- mende lah korang ni! x kesah la sape yg drive pon! waktu genting cini bole plak exchange driver balik dgn Pak Ali. Siap Seth dah masuk kete keluar balik masuk lalu pintu lain plak. Ntah mende lah yg dia fikir wahahaha! what a dork! comels! XDD


Eid fikir pnjg kat rumah. Bagus Eid. Fikir la lama2. Hahaha! :P Though Malik and Zira dah beritahu sumenye, dia still ragu2. So dia call Dila. Wee! Dila! i tot dia tade arini. Rindu kat mulut becok dia! :P Eid mintak Dila beritahu sume pasal Elena dgn jujur. Dila dok perli2 Eid yg x percayakan Elena. Eid ckp dia tau dia buat keputusan terburu2. "Ha.. tau pun... Ikut hati mati, ikut rasa binasa..." Girl, i love you, you know that right? mwah2! Lepas tu Dila beritahu yg mmg baju Seth tu Elena tlg basuh je, pastu mlm tu, bukan Seth yg hantar Elena balik and ambik baju, but Pak Ali. Boo kat Eid. Padan muke kau! <.< Lepas tu Eid tny pasal Inspector Amir. Dila skali lg buat i syg kat dia. She said ape yg Eid nmpk dr jauh, x sama dgn ape yg blaku and mintak Eid siasat dulu jgn tuduh2... Kan Amir tu bakal boyfriend Dila hahah! :P Akhirnye Eid terdiam terduduk kat rumah. Nangiskah kau Eid? Menyesal dah? Ha duduk situ lama2 and repent! Kesian phone tu smpai kena ikat getah gara2 panas baran you tu! 


Kat rumah Elena, Elena dah siap pakai selendang bagai. Yay mst Pak Ali and Seth da smpai nk merisik! :D Elena dgn berat hati sayu pilu delete number Eid Sayang. While kat luar, Pak Ali act as org tua Seth, merisik Elena utk dijadikan isteri Seth. Pak Ali ni sempoi gile hehe! Dia ckp nape x ckp awal2 nk suh dtg meminang? Kalau tau, dia dtg pakai baju melayu bukan baju batik mcm la nk pegi function kat hotel. lololol! XD Seth just ckp if dia beritahu kat phone, mst Pak Ali ingat dia maen2 je. Klaka pasal diorg ni bcakap x pndg satu sama laen, berbisik2, muke mcm buat salah. hahahaha! Ni mesti depan parents Elena lol! Pak Ali tny if Seth siyes nk kahwin ni, pasal hal kahwin ni bkn bnde maen2... Muke Seth determine gila masa kate dia pasti nk kawen ni. hahaha! 


Pak Nordin rupenye tgh call anak dia kat Jakarta. Bertanyakan pendapat anak dia pasal hal pinangan Seth ni. Pak Nordin and Makcik Jijah senyum lebar gila. Mesti anak dia dah setuju. Hehe! Pak Ali mmg cool gila masa act as org tua Seth. Family Elena semua dah setuju Elena disatukan dgn Atan anak tauke Tan. Pak Ali tny pasal hantaran. Tp Pak Nordin kate suke hati la berapa yg Seth nk bagi, diorg sekeluarga terima je. Lepas tu Pak Ali keluarkan cincin tanda. Mata Cik Jijah masa nmpk diamond ring tu lol! i feel you makcik.. lawa cincin tu kan? hehe! Tapi memandangkan Pak Ali dtg sorg je, takde la org perempuan dr pihak Seth nk sarung cincin kat jari Elena. So Cik Jijah kate biar dia je yg sarungkan. Lol! actually you just nk pegang cincin tu lama2 kan makcik kan? :P tersangat la koboi upacara merisik meminang ni. Pak Nordin offer diri pggl Elena ke depan utk sarung cincin bila mngenangkan wife dia yg tgh x bape nk sihat tu. 


Eid yg dah fikir ckup panjang (hahahaah!) utk bg masa kat Atan settle pinang ex-tunang dia :P call Elena. Dah menyesal la tu kan? But since Elena dah delete his number, Elena x tau sape yg call dia. Lama dia tgk number tu kat screen. Or maybe dia actually ingat number tu by heart but refuse to pick up pasal dia dah buat keputusan nk kawen dgn Seth kot? Pendek kata Elena x angkat pon that call (muahaha! padan muke kau Eid!) and switch off the phone bila Pak Nordin muncul kat pintu bilik. 


Air mata Elena tumpah bila Pak Nordin tny if dia dah bersedia. Aww.. Sebak gila tgk Elena ni... Rase cam nk peluk je tgk dia sengsara mcm ni... Elena ckp dia dah sedia walaupun muka dan air mata Elena tunjukkan yg sebaliknya. So Pak Nordin yg risau masuk dlm bilik Elena, slow talk dgn anak gadis kesayangan dia tu. 
"Nora ikhlas ke terima dia? Atau sebab mak yg mendesak?" Masa ni, air mata Elena berlinang lagi dowh! Damn, it's 7 in the morning and i'm all drench in tears tgk Elena menangis cini! 
"Nora sggup berkorban ape saje utk mak." T_T 
"Tapi mak x suruh kamu berkorban utk dia..." ye ke pakcik? pakcik da lupa cara makcik request Elena kawen dgn Atan cane ke? <.<
"Nora tau, Nora rase ini yg terbaik utk kita semua..." aww -hugs- T_T
"Jadi Nora dah sedia nk hidup dgn org yg Nora tak.."
"Nora sedia!" Terkedu bapak Elena dgr pengakuan Elena tu... Elena T_T jgn baik sgt! nnt mati cepat Elena! mak you yg ckp, bukan i! :P
"Kalau macam tu, mari kita keluar nak" Pak Nordin ajak Elena keluar utk sarung cincin. Elena lap pipi dia yg basah dek air mata tu... Aduhai, smpai bengkak2 ala2 panda dah mata gadis manis sorg ni... =( 


Eid still cuba nk call Elena guna phone ikat getah tu. Tp x dpt pasal dah off kan tadi... Menyesal pon da x guna Eid... Slow sgt! Elena keluar dr bilik, pegi kat living room. Muka Seth masa nmpk Elena omaigod in love gila hahaha! err.. ke i yg in love tgk Seth in love kat Elena ni? puahaha! comel. But sadly, i rase in that room, mcm Seth sorg je yg betul2 happy. =( Elena nmpk tersangat la berdukalara masa ni... Cik Jijah sarungkan cincin ke jari Elena. Dia siap kena grab sndiri tgn Elena pasal Elena x hulur tgn pon kat dia mcm yg sepatutnye... Aww... mmg x rela la Elena ni sebenarnye... Elena menangis and Seth noticed that. Apparently he's sad too tgk Elena sedih mcm tu... Tp nk wat cane kan? There's a wedding to be saved since a makcik's life depends on it lol! Makcik Jijah tangkap leleh gak masa ni, yet senyum happy pasal the wedding is still on. Hahaha! Makcik, kalau ini drama lain, i might hate you, but since you paksa anak you kawen dgn lelaki pujaan Malaya yg sexy hot gorgeous tu, so i chenta kat you hari ni aje! :P -peluk makcik jijah laju2-


I swear, masa cincin tu tersarung je, satu rumah i cam nk roboh hahhaha! everybody was like "YES!!!!" siap lompat2 tgn shooting up in the air mcm tgh tgk bola bila Arsenal manage to score hokeh?! sgt dasat! :P ini baru berjaya pinang, blom Seth lafaz nikah lagi ni.. Kena sawan berbuih2 agaknye satu rumah i hahaha! :P


After that diorg balik KL, Pak Ali and Seth hantar Elena balik rumah. Masa nk keluar kereta Elena ucap terima kasih. Tapi dia lgsg x pndg muka Seth. Mungkin thanks tu ditujukan kat Pak Ali kot? Terluka gila muka Seth masa ni tgk Elena masuk rumah lgsg x babai dia. Senyum pun tak... Lepas tu dia ajak Pak Ali balik... Sobs. Sedihnye tgk keadaan Seth and Elena ni... Sigh... Sabar lah Seth... It's not that she agrees to marry you bcoz she loves you kan? You better make a serious list of plans to win her heart! I'm all supporting you! So don't be sad Seth! 


-end of episode 9-


Aww... No wedding yet?! Haha.. i know ramai yg pegi knduri weekend lepas, dok teringat2 Nora Elena kan? Sume harap diorg kawen on Monday hihi! But the team seems wanna take it slow, step by step before Elena and Seth finally get married. Which i think is good. Pasal cam klaka la plak if Eid hilang smpai 2 mggu tanpa dikesan and tetiba je dah hari wedding kan? But on the other side, it left me with this frustration pasal i mmg gelojoh nk tgk diorg nikah cepat2 hihik! :P x saba nk tgk scene Cameron Highlands teeheehee! Overall, semput la gak nervous takut2 screenwriter tiba2 saje nk tukar plot, Eid berjaya halang Seth pinang Elena ke hape kan? Nasib baik sempat. hahaha! if not, mmg nangis la aku nk tggu Seth cuba pinang lagi skali XDD! 

And, ep.9 ade Eid la plak! <.< *Leanne menafikan hatinya melonjak riang sedikit sebanyak tatkala terpandang wajah Zul Ariffin dr kejauhan walau mulutnya mnyumpah haramjadahnapekohiduplagihah?! kat Eid lol * muahahaha! :P i think i'm a big fan of him already ever since this drama start airing. Congrats Mr. Zul! Actually bole kire dgn jari pelakon lelaki kat Mesia ni yg i suke hokeh? tahniah =D 


Lagu ni utk Eid. Muahaha! :P xoxo u noe u luv me! jumpa lagi insyaAllah! XD off to work now!



17 comments:

jae4yuu said...
This comment has been removed by the author.
jae4yuu said...

-sighs- terpakse le menahan gelodak nak makan nasi minyak Seth Tan. Ntah2 hari khamis nie kawen. Ntah2 hari Isnin minggu depan. Tidaakkk!!! Ya tuhan...
Saya sayang makcik Jijah .. like seriously! Seorang mak yg sangat sempoi dengan statement2 yg straight to the brain and heart. Cume satu je.. org baik mati awal? Abes tu xkan saya pon mati awal Makcik Jijah? X aci... anak2 saya 2 org n coming soon sorang lg serta suami saya yg comel kt Seoul tu sape nk jage?
And saya setuju bab baling cincin tu. Klu kita bawak metal detector gi pantai, agak2 brapa kilo cincin kita akan jumpe ek? Bagi kt saya gadai utk beli Macbook Air ke, DVD JYJ ke, gi concert ke.. kan lg afdal :)
'Saya nak awak'.. wuish.. blushing and squealing bile mendengar Seth cakap camtu. Terbayang jaejoong cakap camtu kt saya dengan fasihnya dalam Bahasa Melayu >///<
Nora.. x payah le nak garang sgt dgn Seth, kesian mamat gelabah tu. Dah le penat2 bawak breakfast :p

Untuk eps nie.. saya tabik spring kt Makcik Jijah and Pak Ali. Diorg sangat sempoi hahaha! Yang si Seth tu pon, cakap je la ko sniri yg nak sarung cincin tu, terkumat2 mulut nk cakap tp malu..heish. Cium kang... eh silap org ngahaha!

p/s : thanks nenek sbb bangun awal2 subuh sbb nk recaps :p (solat tak?)

adhi said...

weeeeeeeeeeeeeee....
go go away~~....
yessssssss.."ikut hati mati ukut rasa binase.."...i love u la dila....pdn mke eid

driedroses said...

i am having conflict now, mak tiri.. either to love ahmad seth tan more ke..or to love muhammad seth tan more..

sebab both sangat charming in their on way..very loveable and of coz i dont mind to have them both ^^

the only watak lelaki drama melayu yang buat my heart flutters = seth tan/aaron aziz. nasib baik dah kawen..untung pn.diyana halik ye -_-"

bass's mistress said...

yuu: kalau jae sebut "sy nk awak" in malay, i pon pengsan hahahaha! :P O_O! nk cium sape tu?! <.< hahaha! solat? mst la~ ape guna bangun awal kan? ^^

Izzie: i know right? i bace novel tu balik last sunday, n rase mcm bace cerita laen pasal i mcm dah in love dgn Ahmad Seth more than Muhammad Seth :P salahkan Aaron Aziz lol! sape suh best sgt blakon~ da la kachakssangat! ye, that woman is damn lucky :P or aaron yg lucky pasal ade wife memahami mcm Pn. Diyana Halik? pasal i bet if perempuan laen jd wife dia, dah mereng kot jeles hubby dia jd pujaan pompuan2 gojes gatal tp inesen mcm kita ni! :P

adhi said...

"pompuan2 gojes gatal tp inesen mcm kita ni! "

ya ampunnnn..ko mmg ske watkn gatal n inesen dlm 1 ayt kn??...

hahahahahahahahahaha

bass's mistress said...

adhi, ape ko ingat pompuan inesen x leh menggatal ke? :P kami gatal kt blog je, in real life sgt sopan ^^

adhi said...

yerp baek~~~....hahahahahahahaahaha

spud said...

homg when seth said "saya nak awak" ..best moment in tv history gak! <-- esp uttered by jejaka idaman malaya himself mr. aaron aziz. he can do no wrong..*meltzz

& i love reading ur recaps. now tiap kali i watching the show, it's like ada ur voice (or words la kan, cuz i duno how ur voice sound like heheh) in my head dah like live commentary, noticing and commenting every lil detail cam the hairgel & perfume, i knew you would notice that and u did!!! i esp love ur spazzing. (new word to me btw and loving that word) heck, i tune in just to read the spazzing. LOL. really appreciate ur effort in doing the recaps. i feel the same passion for the show & characters, just not able to put it down in words so well. so thank u for menyuarakan isi hati i hehehehe..

i also suke the pace of the show. not too rushing everything, giving time to space out the story. at least we get to see mr. gorgeoussexy being coy, comel & adorable as he make puppy dog eyes at elena in every episode. *Swoooon

zul arifin is also getting to be a very good actor in my books. his little gesture, expression, very realistic and natural.

tak sabar nak tgk episod tonite & read ur recaps of that :))

bass's mistress said...

@spud: 1st of all, thanks for leaving such a generous comment and i appreciate your effort to read my merapu recaps hehe! it must be hard since the length of each entry was impossible :P about my voice, urmm.. sexy kot? :P haha! kidding.
Oh spazzing is a common term in k-pop world ^^ kinda like losing control over your emotion and body and you just can't help but to at least squeal and all giddy.. that's spazzing hehe!
reading recaps made us appreciate the characters and storyline more right? that's how i feel every time i read recaps for korean dramas. we started to notice certain details that we might've not see during watching it on TV... bcoz of that, i think i should made my friends who can't watch d drama i love to enjoy and appreciate it too...
yeah, i swear i want them to get married and have babies tonight! :P

thanks again =)happy reading ^^

spud said...

LOL i dont get tired of reading your entries, the longer the better, i was thinking why recaps epi 9 pendek je kot LOL. esp when u spazzing over aaron aziz. i just wanna say everytime, i feel ya, girl!

oh btw, just wanted to let u know, instead of using tonton.com.my (which does not service my region), i found this blog that you can download the episode to watch. best of all, u dah save kat ur pc and u can watch using media player and rewind and pause suke2 & sepuas-puas hati u. nak buat remix pun bleh :p

the blog: http://kepalabergetar.blogspot.com

bass's mistress said...

thanks! ^^ but i usually start recapping as soon as the episode ended on TV, so it's impossible for me to wait for them to upload the vid for downloading. but yeah, i downloaded the vids so i can watch them in weekends ^^

bass's mistress said...

woot that website is super fast! now i will dload the vid from http://kepalabergetar.blogspot.com
thanks spud!

spud said...

hehe yeah the site klau xde pape insyallah will upload by 9.30. got a few times a bit late psal dia ada hal. omgosh tonite's epi!!!! i don't know how WE survived it but someone's gotta live to tell the tale (and that person, thank goodness, is u hehehe).

i watching with my hubby. the part on epi 9 where seth kate dia akan jadi suami yang terbaik buat elena. i remember my husband said the exact same thing to me dulu. (yg buat i lantas terharu lah kat dia hehehe) i asked him tadi if dia ingat ke, & dia kate, adekeh? aduhaii...yelah kan. i told him, as elena said, semua lelaki memang ckap camtu sblm kawen. sudah kawen bikin org geram je LOL

bass's mistress said...

ahaha! during that part my mom said "semua lelaki said that kecuali abah kamu" XDDD and my dad replied "and i am your mom's suami terbaek, kan mama kan?" hahahahah! konon2 lelaki yg tak cakap tu memang betul2 akan cuba jadi yg terbaik. ntah apa2 hahah! :P it's 4am now. i'm recapping ep.10. weee!!!

blackelement_ice said...

oooowh... that scene yang eid kata sekali i ludah i takat jilat blk tu, kan you said para syaitan kat rumah you gelak gile???
i was seriously imagining beberapa ketul setan nirojim tu duduk besila depan tv ngan korang... hahahaaha

bass's mistress said...

gile kau ice! <.< da la rumah aku seblah tu kebun yg konon2 ade omgakutanaksebut! pastu setan2 dok depan tv aku n gelak? maghrib2? omomomo!!!! jahat kau ice! maksud aku setan2 tu aku n adik aku la.. kitorg yg gelak beria. ehehe! :P