xoxo

Jika terdapat sebarang cadangan, anda boleh menyatakan candangan anda di mana-mana entri yang dipos-lajukan di sini. Sebarang hasutan berunsur fitnah adalah tidak dibenarkan di sini.

Wednesday, May 25, 2011

[RECAPS] NORA ELENA - EPISODE 10 (24/05/2011)

WARNING: 
THIS IS THE BEST EPISODE EVER!!! 
-out of 10 eps of course :P-

A/N: YAHOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!! *batuk2*

i have nothing to say today. the show, it kills me. so this is my last entry guys... hmm... hahaha! i lied. i'm an idiot if i stop recapping now coz it's getting better and better! *menari samba* :P Don't hate me if i over-spazz kay? coz this episode won't let me behave myself! =D This is an episode where i cried and laughed and drools all at the same time! sobs and cheers!




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tarik nafas dlm2 Leanne, bahawasenye, kekuatan amatlah diperlukan utk recap episode kali ni. :P I dunno how i survive all the suspense waiting for this episode to finally come. Seriously i don't. The roller coaster ride, it's comparable to PMS. Made my mood goes up and down like gila2. Remember how Seth was all sadden dgn attitude Elena masa balik dr Melaka? Smpai ke petang i terasa2 kekecewaan Seth bila mana Elena lgsg mcm x sudi nk tgk muka dia. 2 hours journey from Malacca to KL, i bet they were both crying in the inside. 

The scene started with scene smlm. Seth pandang sepi Elena yg masuk rumah ibarat hanya pakcik taxi picisan yg hantar dia balik. Imagine if Seth tau yg Elena at least ade la gak bcakap bergaduh baling kasut dgn pakcik2 taxi more than masa dgn dia... Mst hancur hati jejaka pujaan Malaya kita ni kan? :P Sebaik Elena masuk, Seth mengeluh berat and ajak Pak Ali yg sempoi tu balik. Aduhai kekanda yg berkeluh kesah, sabar je lah. Org yg sabar slalu dpt rewards dikemudian hari.. Just trust me on this one okay? :P So Pak Ali pun drive off the scene. 

Right after Elena masuk rumah, dia termenung berduka lara kat pintu smbil renung cincin di jari. Oh my i like the colour of your door Elena! Red door~ very very red! as red as Seth's love for you miahahaha! Weh Leanne, you are easily distracted with bright and shiny things! and 'as red as Seth's love'??? wadehel?! so lame~ hahah! shadap~ Oh!Oh!Oh! okay besar gila diamond on that ring Elena! Gila kalau tertumbuk muka org, mau berlubang! Lucky girl~ XD <-- sekali lg distracted. Okay back to the drama :P Elena mcm x percaya je dia skang dah jd tunang Seth. Or is she regretting her decision? Not sure, yet she's practically drained. Physically and emotionally. I can tell. The panda eyes, the way she drags herself while she's walking masuk rumah... Aww... Poor girl... -peluk2 kuat2-

Lepas tu masa Elena tgh busy brooding kat dlm rumah, Dila si minah scooter yg kakinya x sampai nk jejak tanah tu balik. Isy! smpai skang even dah ep.10 i still go "isy comelnye dia neh!" bila nmpk Dila naek scooter. Kaki dia tu terkedek2 nk jejak lantai bile nk masuk rumah lol! comel!!! Sebaik je bukak helmet, Dila nmpk kasut Elena kat depan pintu. Tersenyum manis je Dila bila masuk rumah tgk Elena ade kat living room. Laju2 dia peluk Elena, siap mwah2 kiss pipi lagi lol! Sgt ceria muka Elena bila Dila ade dgn dia... <3

Dila tny Elena pasal kesihatan Makcik Jijah, Elena kate mak dia sihat. Ye lah, kan org baik mati awalkan? makcik Jijah ok je tu.. Makna dia apa plak? :P hahahaha! -lari from fans Makcik Jijah- Then Dila tny if Elena ok... Elena senyum hambar, ckp Dila x payah tny pasal dia... Dila yg ingat Elena dah berbaik dgn Eid tny if Eid ade call dia. Elena cam bengang je dgr nama Eid. Dia mintak Dila jgn sebut lg pasal Eid pasal diorg da takde pape lagi. But Dila informed her yg Eid baru je call dia pukul 3 td. Dila ckp Eid mcm dah betul2 menyesal je dgn ape yg dia buat... *scoff* yeah right~ *rolling eyes* pffft go away la kau Eid! <.<

Elena blur bila Dila tny if Eid betul2 xde call dia. Tibe2 je Elena kelam kabut bru teringat yg dia off handphone. Dila siap rolling eyes lagi masa dpt tau yg Elena tutup telefon. Siap perli baek pny "hoih kau mmg selalu mcm tu!" Ada 18 missed call dr Eid. Dila smbung perli "Elena, kalau kau nk pakai phone, saje nk off, baik x yah pakai~" LOL Dila ni... garang gila lately~ tersampuk garang Elena agaknye hehe :P Elena jelaskan yg dia off phone pasal ade bnde jadi hari ni. Baru Elena nk terus terang ape yg dah jadi, Eid call plak. Elena tanak angkat.


Dila suh angkat je, tp Elena tanak jugak pasal dia kate dia bukan tunang Eid lg. Dila x faham kenapa Elena tanak jawab padahal Eid dah menyesal dah pun~ Dila dgn excitednye ckp yg Eid kate nk kat Elena balik. So skang ni majlis Elena bole la jln mcm bese. Dila pny excited siap peluk Elena lagi lol! "kau tgk ye, mak kau dah sihat... Kau dgn Eid pon nk kawen dah... Semuanya back to normal, kan?" =D lebar gila Dila senyum smbil peluk Elena tu. Tp Elena dahi berkerut seribu. "It's not normal Dila. Sbb aku dah terima pinangan Seth petang td..." Jelas Elena. Terus Dila x jd peluk Elena hahah! Mata buntang je terkejut dgr berita tu. cini hah! -->O__O!! i know Dila, i know.. Deep down in your heart i know you pun lompat bintang gak kan? :P

Lepas tu kat umah Seth, after showering >///< apsal kau nk blushing plak ni Leanne? bkn ade part showering pon! He's just pegang towel duh~ -dush!- ketuk diri sndiri :P Seth noticed his phone tade battery kot so dia charge la. On je phone, 18 miscall from Yvonne. Urm... Yvonne dgn Eid ni same je. Dua2 call Seth and Elena 18 kali. mcm da jnji je haha! :P So Seth call Yvonne. Yvonne said finally bila dia tau Seth call. Angkat2 je, terus laju je makcik sorg ni membebel tny Seth MIA pasal ape. Yvonne tny Seth pegi mana. Seth ckp dia tiba2 ade unplanned holiday which buat Yvonne went wadehel kat Seth pasal her boss ni slalu dah plan cuti a year early pon dia bole cancel, ni tetiba je hilang pegi holiday. So un-seth-like! Seth sgt pentingkan kerja smpaikan xdenye nk pegi hilang berholiday suke suki citu.  Like seriously, Yvonne membebel mcm mak nenek! lol!  Seth terkulat2 kena bebel hahaha! 


Seth tny apsal Yvonne marah sgt ni? Is it about work or about something else? lol! i bet he actually have clear understanding that his dear PA actually had a big crush on him. No, not crush. She's in love with him and he knew it! XD Yvonne ckp pasal kerja lah! Fewh~ kalau dia ckp pasal laen, mmg i menjerit suh Seth letak tepon. :P Apparently En. Karim tried to get Seth since Friday. Ade watak Karim yay!!! meaning akan ade Nilasari jugak yay!!! Nmpknye Seth terlupa pasal Karim nk jumpa dia... 


Yvonne smirked bila Seth panic. Dia ingatkn Seth yg En. Karim tu lombong emas Seth pasal slalu kalau En. Karim call means Karim  nk bg project juta2. Err.. so... Seth is a millionaire too in the drama? Yes! :P Seth really hope Yvonne dah set appoinment dgn Karim yet Yvonne sembur Seth balik cane la dia nk set appointment if 3 hari dia call Seth, x berjawab?! Yvonne siyes lepas geram kat Seth ni haha! but it's her right to be mad pasal keje. She's his PA after all~ So Seth mintak Yvonne tolong dia set another appointment esok. Yvonne ni marah2 pon, bila Seth ckp lembut2 citu, terus je ok hahaha! i feel you girl~ :P


Mlm tu, Eid dtg rumah Elena. Ni mesti dr Penang terus je straight pegi rumah Elena. Dila jenguk kat tingkap and tell Elena "Lina, prabu kau dah sampai!" Hahaha! dah lama x dgr word 'prabu' tu hahaha! Elena panic. Dia x tau nk buat ape. Bila Dila senyap je, Elena makin panic suh Dila say something. Bila Eid bg salam, Dila laju je jawab hahahahaha! weh Eid, nape x pecah masuk je rumah Elena mcm hari tu? bukan dah tau kunci letak katne ke? pffft! <.< 


klaka gile masa ni tho suppose scene ni x klaka. Elena siap tutup mulut Dila suh Dila diam ahahaha! XD Alasan Dila, x baik la org bg salam x jwb. Ya tuhan Dila ni, time2 ni la dia fikir pasal moral kan? Elena ckp dia x tau nk keluar jumpe Eid ke x, but Dila kate Elena kena kluar gak utk explain everything yg dah jadi dlm 3 hari ni. Elena masih tanak keluar pasal x tau cane nk ckp sume tu kat Eid. Eid masih lg bg salam kt luar bila Elena or Dila x keluar2. 


"kau nk aku tolong kau?" soal Dila. Bila Elena angguk je, terus laju2 dia drag Elena pegi kat pintu. hahaha! Dila ni ganas lah! Elena nyorok blakang pintu bila Dila dgn senyum fake tny Eid nk jumpa Elena ke. Eid tny if Elena dah tdo, but Dila ckp belum lg and tarik Elena keluar. Dila, really, it's a good thing you are her bestfriend. if not ntah smpai bila la Elena nk mnyorok dlm rumah and lengah2kan hal ni. -peluk Dila- The look on Eid's face, damn he is in love with her. The way dia said "Hi.." kat Elena, he's missing her badly and lega Elena nk keluar jumpa dia... But Elena, there's a mixture of obvious pain there though she clearly nmpk mcm rindukan Eid jugak... Ala, ni yg mnyampah ni.. Kan sng kalau Eid mmg jahat and actually x cinta pon kat Elena.. -sigh-


Comel gila gaya Eid berpaut kat pagar rumah Elena masa dia confront Elena tu. Elena plak  berdiri jauh dr pagar. She must be trying to protect herself inside out. 
"Eid mintak maaf" peluk pagar lol! 
"Maaf?" sinis gila nada Elena. 
"Ye syg, maaf. Ikhlas dr lubuk hati Eid. Eid nk mintak maaf. Syg, Eid tau Eid buat silap besar, tergesa2 putuskan pertunangan kita. Eid tau syg marah tp syg plz? Kali ni tlg maafkan Eid?" Rayu Eid... but pffftt!!! sorry la bro, dah terlambat! <.< 
"dah terlambat Eid." sayu gila muke Elena masa ni. Eid confuse bila Elena ckp citu and terus je rayu lagi. 
"Syg tlg terima Eid balik? Eid janji Eid akan berubah. Eid takkan tuduh Lina lagi tanpa usul periksa... Eid janji! Eid tau Lina baik. Eid yg salah pertimbangan masa tu! Eid salah Eid ngaku.." Ei skang baru nk mnyesal ke bro?! -pulas telinga capang dia laju2- <.<
"Kenape skang baru nk mngaku silap pertimbangan?!" See? Elena pon fikir citu!
"Eid baru sedar hari ni!" lalalaa~ still, lembab!
"Sedar tu dah xde makna lg Eid! Lina dah terima lamaran Seth! kami akan kawen pd hari yg kita sepatutnya kawen!" Elena said what she should've said finally. Eid was like having WTF?! all over his face lol! serve you right!


Elena lari masuk dlm, peluk Dila smbil menangis teresak2.. Isy lagu Berubah ni... Damn! pukul 5 pagi buat aku meleleh! Damn!!! Elena said she still loves Eid. Tp dia x boleh nk patah balik dah. I forbid you to patah balik Elena! Eid masuk kereta, termenung dlm tu... Nk menyesal pon dah x guna dude! Serves you right! booo!!!! <.<


Esoknya at the office, En. Karim dtg U-MZK for a meeting dgn Seth. Awww!!! this guy!!! I dunno his name but i love his acting in many dramas! Seth called him 'boss' pasal Karim is a client yet Karim ckp his client is his friend, so no need to call him 'boss'. Oh... such a humble guy... kan? -evil laugh- i hope they made Karim's character sama mcm dlm novel. People will be surprised with the ugly truth of his twisted character for sure! But at the moment, i will enjoy this humble down to earth Karim. Oh don't get me wrong, Karim is a humble guy towards his friends in the novel too ^^ 


Karim said dgr kata Seth pegi holiday, so dia saje tny Seth pegi mana. Overseas or domestic holiday? Seth ckp dlm negeri je. Karim ingat Seth pegi Bangkok. Teeheehee! saje je sebut Bangkok kan? Dear writers, plz2 bg ade part dia pegi Bangkok tu plz??? <-- cubaan merayu yg x kan dilayan pasal cite ni dah habis shooting kot lol! :P Seth replied lamely "Xde lah, belum smpai Bangkok dah bengkok dah!" ahahahah! x tau la ape meaning dia, but lame, yet lawak so i join je la Karim and Seth gelak hahaha! And oh! Btw, cun gila Yvonne dgn rmbut straight! Yvonne offer Karim coffee and keluar dr bilik tu dgn muka bengang. Hehe! Yvonne still x tau la tu nape Seth tiba2 MIA~ :P


Next scene, still kat office, lover boy Malik tgh busy staring at the desktop dgn muke siyes masa Eid tiba2 muncul. Bro! omg dah berapa hari you pakai baju sama ni?! Eid muncul kat office pakai shirt and jeans yg sama masa dia jumpa Elena mlm td. Hoi, x mandi ke? <.< Tgk gaya Eid yg dtg dgn muka masam x mandi ni, hati i bdebar. Will there be adegan bertumbuk between 2 hot guys? err.. i mean tough guys hihik! :P Malik tny bila Eid balik pasal smlm kat rumah Eid takde pon. Malik tegur pemakaian Eid. Tp Eid terus je bangun balik from his desk heading to Seth's office. Oh mai god. Nk gaduh betul2 ke ni?! -ready bantal utk tutup muka-


Seth and Karim still in discussion smbil Yvonne yg jelita duduk ambik note kat seblah Karim masa tiba2 je Eid masuk terjah Seth. 
"Woi setan!Ape yg kau dah buat ni hah?!" Jerkah Eid. Seth terkedu Eid masuk tiba2 mcm tu. Dah la ade client kat depan dia. Karim dah pandang dgn muka confused pak joyah dia. Nk tau gosip terbaru la tu~ :P
"Dulu kau penah ckp, aku mcm adik kau! Skang ni, tunang aku pon kau nk rembat?!" 
"Eid, plz?" Seth gesture kat Eid yg he's in a meeting with an important client. 
"Hey, sia2 aku hormat kau selama ni! Sia2 aku buang masa aku, kudrat aku, masa depan aku, utk kau utk syarikat ni! ini yg kau buat kat aku? hah?!" Damn mamat ni siyes mngamuk tahap gaban dah ni... Seth just diam je, muke merah mcm nk nangis je dah. wargh! -peluk Seth dr jauh- 
"Hey setan, kau ni mmg manusia yg takde hati perut lah!" Eid pegi dr situ lps hambur kemarahan dia. Seth can only minta maaf kat Karim yg terpaksa mnyaksikan inappropriate behavior of his staff. 


Seriously Eid, mana satu ni? Kejap setan, kejap manusia.. make up your mind plz? Coz i'm hating you bitching like this right now. Grr... rase nk humban dlm laut je mamat neh! kate nk berubah! tapi same je tak tau nk check before terjah! wargh!!! <.< Ya tuhan, masa ni i seriously wish the novel Seth muncul and pelempang mamat sekor nama Eid ni and show him who's the man. But the drama Seth is well, x padan dgn nickname dia kat sekolah, is the very opposite of hati batu and just diam dgn muka serba salah bila Eid mengamuk mcm tu dpn client. Dlm novel, Seth sndiri warning Eid jgn dtg dekat ganggu Elena lagi pasal Elena dah jd tunang dia... Yet Seth in this drama, tersangat la berbeza dgn yg dlm novel. Dia pulak yg kena sembur dgn Eid haih!~ I love both novel and drama Seth, yet masa2 mcm ni, gah! geramnye aku!!! x terkata... rase nk tunjal je si Eid ni!<.< 


Staff U-MZK dah start bergosip pasal Eid mngamuk kat bilik Seth. Zira tny Malik betul ke boss diorg rampas tunang Eid. Malik yg x tau pape pasal pertunangan Seth and Elena just boleh ckp dia x tau. But cik kak yg slalu ade kat office tapi tade line tu x caye pasal Malik kan bestfriend merangkap housemate Eid. Malik dgn comelnye huffing ckp yg sungguh2 dia x tau. Zira pon ingat Malik nk cover line. Malik ckp la smlm Malik x balik rumah and Zira pon ikut dia Penang, so ape yg dia tau sama la mcm Zira. Lps tu Zira ckp kalau betul la Seth rampas tunang Eid, kompem ah jd issue plg hot kat office diorg tu! Cik kak yg lg sorg tu ckp silap2 bole masuk Melodi lol! Zira cuts her off, pasal boss diorg bukannye artis pon nk masuk Melodi hahaha! Kalau boss korang reveal nama sebenar, kompem la bole masuk Melodi makcik2 oi~ XDDD Hmm... talking about gossiping in office... It really could turns out scary~ =.=;; 


While the staff sume busy gossiping kat luar, Yvonne confronts Seth pasal Eid and Elena. Minah ni pon maen serkap jarang je bercakap. <.< Dia kate dia betul2 x sangka Seth sggup buat citu kat Eid, staff harapan Seth. Masa ni, Seth nmpk stress gila. And you guys know En. Atan ni bila stress dia nmpk lagi sexy kan? hahhaha! Leanne, smbung recap! merepek plak kau ye?! Seth ckp dia terpaksa. Yvonne x puas hati dgn alasan Seth. Dia teka keluarga Elena paksa Seth jd pak sanggup lepas Elena putus tunang dgn Eid. Seth ckp bukan mcm tu, but susah dia nk terangkan. Yvonne masih x puas hati selagi Seth x beritahu semuanya. Seth ckp kalau dia beritahu pun Yvonne x kan faham. Yvonne ckp if Seth betul2 anggap dia tu his bestfriend, ape salahnye Seth cerita je dgn dia. Seth senyap je. Wah gila stress aku tgk si Seth ni. =.=;; So Yvonne buat conclusion sndiri yg Seth mmg slama ni suke kat Elena or mmg slama ni Seth mmg plan nk rampas Elena! Seth explode hearing that and ckp yg dia takkan buat bnde tu kat Eid. Well, not explode, but you know what i mean. Anyway, sebak seyh tgk Seth mcm ni... 
"Yeah, mmg i sukakan Elena." lol muka Yvonne masa ni mcm terkejut gila. Punah la harapan dan impian you kakak! :P
"Tp merampas Elena dari Eid, no! I would never do that! Alright? I takde niat pon nk merampas... Cuma..." -sobbing- aww Seth! it must be hard for you neh? 
"Cuma apa Seth?" wow for once, i do believe yg Yvonne really is Seth's bestfriend. 
"I nak selamatkan Elena dan keluarga dia drpd malu ok?  lps Eid putus tunang dgn Elena tanpa usul periksa."
" You x sangka Eid akan balik semula pada Elena?"
"How would i know Eid nk balik pada Lena..?" Gila serabut keadaan ni... Yvonne just wished him good luck pasal dia pon x boleh nk cakap apa2 dah. The hurt in her face and Seth's.. -group hug- =(


Mlm tu kat rumah Seth, Seth duduk kat dapur, cuba bnyk kali nk contact Eid. Aaa hensemnye dia pakai shirt merah dgn jeans biru!!! :P lol sorry lari topic haha! Muka stress gila. Mesti Eid keeps on ignoring his calls... Sigh.. Korg berdua ni kan... Bergaduh mcm la korg yg berdua yg berchenta lol! >///< 


Kat rumah Malik and Eid plak, Malik tny kenapa x angkat phone yg asyik berbunyik tu? Malik tny Eid lari dr org mintak hutang ke hape? But Eid replies "puaka tu call" ahahaha! siot kau Eid! puaka you pggl boss you tu?! 
"Puaka mana plak?" tny Malik.
"Puaka Seth Tan tu laaa sape lg!"
"Kau ni x baik tau? Dia tu kan mentor kau.."
"Ah! skang ni da jd puaka dah mentor ape?" LOLOLOL! nk tunjal Eid laju2. bengong! 


Back at Seth's place. Kak Pah masuk dapur and tegur Seth yg masih duduk kat meja makan tp mcm dah tertido je. Seth tersentap terkejut bila dgr suara Kak Pah ahahah! comel! But his face...hey, you tertidur or... Seth, were you crying tadi bila Eid x angkat call? omg are you?! Mata siap sembab beb! Baby sayang manja comel Leanne, you nangis ke?! Nah... ni mst pasal you dah tertidur dah ni... haha! :P 


Kak Pah tny betul ke Seth dah bertunang? Seth angguk je lps senyum sket. Kak Pah ckp syukur, tp dia terkejut Seth nk kawen dgn org laen. Seth yg cam mngantuk gila tu blur je. Rupenye Kak Pah slama ni ingat Yvonne tu la girlfriend Seth pasal slama ni pegi mana2 pon Seth usung Yvonne sana sini. Hmm... pngajaran utk semua lelaki, jgn suke2 hati bawak anak dara org ke sana sini... Kan org dah salah faham! :P tp kalau you nk bawak i xpe Seth hahahaha! :P diam lah Leanne! XDD 


Seth gelak je dgr nama Yvonne, so Seth clear things out yg dia dgn Yvonne just kawan kerja, kawan baik. Kak Pah ckp dia faham yg Seth kalau pasal kerja mmg x bole nk berpisah. Kak Pah wish tahniah tp Seth tercakap yg dia x tau ucapan tahniah tu dia bole terima ntah x. Kak Pah dah suspend hahaha! Lepas tu Kak Pah mintak diri nk balik... Ape la Kak Pah, if i jd you, i duduk situ lama2 lol! :P gedik gila kau Leanne! XD Bila Kak Pah dah pegi, Seth decided to just SMS Eid pasal Eid tanak angkat phone. Surprisingly, Eid baca beb!!! 


Seth text Eid, terangkan semuanya salah faham. Dia x pernah nk rampas Elena dr Eid. He explained that dia buat semua tu just utk selamatkan maruah Elena dan keluarga dia dr dimalukan oleh Eid. Kalau betul Eid tukar fikiran nk balik kat Elena, dia akan undur diri. Seth suh Eid bincang dgn Elena. Dia ckp dia akan setuju dgn ape je keputusan Elena. Dia mintak maaf jugak atas ape yg jd siang tadi. Seth ckp mungkin diorg sama2 ade buat silap. Eid termenung lepas baca mesej Seth. Hmm... Seriously, this is another obvious difference between novel Seth and drama Seth. Baik hati gila!!! Kalau Elena nk kat Eid balik mcm mana Seth?! waaaaa!!! i plak yg rase cam nk tarik rambut neh! Eid, kalau you tny elok2 siang tadi kan senang Eid. Suke sgt maen terjah. -cekik Eid- Omo that handphone still kena ikat getah!!! hahahah! i will forever remember Zul Ariffin and his ikat getah phone hehe! :P


Eid ikut suggestion Seth and skali lagi pegi rumah Elena merayu Elena terima dia balik. Dia mintak Elena bg dia peluang betulkan keadaan. Tp Elena ckp bnde yg Eid buat betul2 dah mnyusahkan dia dan family dia. Eid rayu lagi janji dia akan berubah. But Elena ckp dia x boleh bagi jawapan, kena tny pendapat family dia dulu. Eid kecewa pasal Elena tanak bg jawapan terus. Plus, family Elena opkos la marah kat dia kan? Slim chance bro.. Slim chance... muahahahaa! :P


Elena balik Melaka... Yes abg long ade! Abg long, we depend on you to stop Elena- Eid thing from happening! -evil grin- Abg long tny if Elena nk terima Eid balik. Elena takut2 je nk jawab, but she said no anyway, she just wants some pendapat je from her family about this matter. Abg long suh Elena lupakan je Eid pasal dia dah malukan Elena dan keluarga diorg sekali. So x perlu nk bg muka lagi kat org mcm Eid tu. Elena devastated gila dgn jawapan abg. long tu... Tapi Makcik Jijah kesayangan hamba pon sokong gak pendapat abg long yay! Cik Jijah ckp dia dah tawar hati dgn Eid. Masa bertunang pon dia da buat hal, kalau dah beranak pinak nnt mst buat lagi. 


Elena defend Eid, ckp yg Eid janji nk berubah. Abg long smirking cam pergh jahat gile hahaha! "Adik percaye?" gelak sinis. "Adik, jgn termakan sgt kata2 org lelaki ni. Abg ckp ni sbb abg org laki, abg tau la~" go abg long go!!! Elena dah terdiam. Pastu Pak Nordin masuk campur yg Elena ni dah sah rasmi jejejeng jd tunang Atan, so x payah peningkan kepala fikirkan Idham dah. Makcik Jijah pon setuju. 


Elena bengang pasal ayah dia baru kenal Seth 3 hari je, tp sng2 je percaya kat Seth. Pak Nordin ckp kalau ikutkan dah kenal lama keluarga Seth. Just Pak Nordin risaukan satu benda je. Pasal agama Seth pasal lps his parents passed away, Seth duduk dgn nenek dia, a Chinese. Tp abg long ckp x perlu risau as long as Seth belum murtad, diorg boleh ajar Seth later. So xde masalah la Elena nk kawen dgn Atan. Elena cornered gila x boleh nk lari dah bila Cik Jijah conclude kan meeting keluarga hari tu yg they all nak Elena kawen je dgn Atan. Cik Jijah harap Elena setuju dgn keputusan diorg. Lol Cik Jijah ni, ayat dah muktamad, but still nk ckp "Nora setuju ye dgn keputusan kami ni?" hahahah! evil gila~ 


Keesokkan harinya, Seth pegi office Elena. Elena ingat Seth nk jumpa her boss KC. But Seth dgn timidnye ckp dia nk jumpa Elena. Elena marah and ingatkan Seth yg dia x suke org jumpa dia kat office pasal hal personal. Seth mintak maaf but he really need to see Elena. Seth, apsal muka cam nk nangis je ni? :3 Belum ckp pape pon hati i mcm dah kena pulas2. Demit~ 
"sy nk tny awak sesuatu, supaya senang sy nk buat persediaan" T_T dude, i can feel your nervousness! the look on your face, damn hurting me!
"Awak dgn Eid, mcm mana?" Finally you said it. T_T tho i dah tau keputusan Elena, but still, i nervous bg pihak Seth.
"Kan sy dah ckp, sy pilih awak..." 
LOMPATBINTANGBAGIPIHAKSETHPASALSETHISTOOBUSYTERKEDUDENGARJAWAPANELENALOL!
"Ok?" lembut gila suara Elena yakinkan Seth masa ni. haih, cair seyh! slamat i pompuan if not dah jatuh hati kat Siti Saleha agaknye :P 


Seth angguk slow2, digesting the not so new info yg Elena ungkapkan. We can almost see his nervousness fades away a little bit but only be replaced with another hurtful look bila Elena ckp yg dia pilih Seth atas keputusan family dia, bukan dia yg nak. Weh, mak su, can you stop hurting Seth like this? He didn't even do anything wrong to you! Kenapa plak mcm within Eid and Elena's problem, Seth yg cedera ni? wargh!!! geramnye saye! 


Dekat office, Eid teringat yg dia penah ckp dia xkan jilat balik ludah dia. Which is ewww kalau kita imagine dia buat betul2 hahaha! ok, i gurau je. Eid teringat yg Malik suh dia jgn menyesal. But nmpknya dia da mnyesal dah pon pasal bodo sgt. Apparently dia dah tau yg Elena pilih Seth. Masa dia nk keluar jumpa client, Seth stop him kat pintu, ajak bincang sket pasal Elena dlm his office. But Eid rejected his offer, mintak ckp kat situ je pasal konon2nye dia nk cepat pegi jumpa client. 


Seth beritahu yg pasal keputusan keluarga Elena, dia mintak maaf. Dia mintak Eid faham situasi skang ni yg Elena akan kahwin dgn dia pasal kesilapan Eid sendiri. Ibarat kena perli, Eid terasa sendiri and dengan bengangnye ckp yg dia faham and wish tahniah kat Seth dgn muke x ikhlas gila and go away. Can't you just go away for real Eid? Like... pegi Penang ke? 


After that pagi2 Pak Ali dah muncul jemput Elena kat rumah nk hantar ke office. Elena serba salah nk naik and tny Pak Ali if Seth ada dlm kereta. Pak Ali kata Seth takde, cuti seminggu. OMG he's a muslim already right?! Don't tell me they really did what Seth kena buat dlm novel! *cough* berkhatan*cough* which would make me go >///< like seriously hahahah! But then, hohoho Leanne ni fikir bukan2 melampau2 hahahah! Pak Ali ckp Seth cuti seminggu pegi blajar agama pasal dah nk kahwin dah kan? Kena la tau pasal itu ini... Kursus kahwin jgn lupa attend ye Atan!? :P Pergh terharu i yg Seth betul2 siyes pasal hal nk kawin perempuan melayu ni. Weee... chenta seyh kat Seth~ <3 Pak Ali bukak pintu belakang suh Elena masuk, but Elena tanak coz dia prefer duduk depan. Duduk blakang mcm mem besar dia x suke..


Back at U-mzk office, Yvonne sedih je tatap kad kahwin Seth and Elena. Malik dtg kacau Yvonne. Yvonne ckp dia x sangka yg Seth dah nk kahwin dgn Elena. Malik ckp dah jodoh. Dia tersepit antara kawan atau pun boss. Yvonne nmpk betul2 terkilan pasal Seth dah nk kawen. But salah sape la kan agaknye Yvonne? teeheehee! sendiri mau ingat la kay? i love you gila2 for all bnde jahat yg you buat smpai Eid bole putus tunang dgn Elena! :P Lepas tu Malik suh Yvonne bg satu sampul kat Seth. Surat resign from Eid. Bagus Eid! =D


Next scene... AMIR!!! I MISS YOU!!! hahaha! =P Amir tny kat postman if ade surat utk dia. Tgk2 ade kad kahwin. Bila dia tgk nama Seth and Elena, dia teringat yg Seth penah nafikan yg Elena tu tunang dia. Dia ingat Seth saje nk kenakan dia, so dia gelak sorg2 dgn gaya bandit dia ckp tggu je dia akan kenakan Seth balik nanti. Amir ni mmg muke bandit mcm penjahat gila ah! gaya cakap mcm penjahat dlm filem dulu2! padahal dia polis lol! dia siap pggl Seth setan lagi pasal x beritahu dia hal sebenar. But then, Amir termenung sekejap fikirkan something dgn expression penjahat. Damn, nape i ade perasaan yg screenwriters maybe akan buat big change utk this drama bila i tgk muka jahat Amir neh? No plz no....!!!! TT__TT 


Nmpknye dah hampir seminggu berlalu. Bilik pengantin dah ready yay!!! Elena duduk termenung atas katil. Nasib dia pakai baju kurung biasa kaler pink biru bunga2, if pakai baju putih, maunye i ingat diorg dah skip part nikah and jump terus ke wedding night puahahaha! :P Dila comel muncul kacau Elena yg tgh bermuram durja. Dila gurau kata Elena termenung pasal x saba. hihik! bukan Elena yg x saba, aku yg x saba cik Dila oi! hahahaha! XDD Elena's reply masa ni sgt bangang comel klaka yet i know she's being sarcastic. 
"tak saba? hmph, xde maknenye lah!" 
"xde makne? bole x kau jgn sebut xde makne tu?" 
"habis aku nk ckp ape?" Elena tny Dila yg kacau sesi termenung dia tu. tiba2 dia buat muka senyum gedik x ikhlas gila and said
"seronoknye nk kawen... Seth... tolong la dtg cepat! aku x saba nk kawen dgn awak Seth! ahahahah! -gelak guling2- comel hokeh?! 
But Dila ckp dia happy tgk Elena dah x nangis dah. Elena ckp air mata dia dah kering dah dgn nada siyes. but Dila yg comel ni gurau2 kate so lepas ni Elena dah x leh nangis lah pasal dah kering! lol! i heart you Dila i do!!!


Kat luar abg long tgh busy pasang meja bawah khemah dgn a few pekerja tukang pasang khemah. Tiba2 Eid muncul. Dun dun dun... i can foresee the future bakal ade org kena sumpah seranah dgn abg long hohoho! Nmpk je Eid, along terus suh Eid balik. Eid mintak abg long bg peluang dia mintak maaf kat Elena, but free2 je kena "mintak maaf taik kucheng!!!" hahahahaha! go along go!!! Elena and Dila mengendap abg long gado kat luar lalu tingkap. Eid merayu2 kat abg long mintak dimaafkan but abg long yg degil dan garang halau Eid. Eid ckp dia cinta sgt2 kat Elena. Eid kata dia dan Elena x bole hidup tanpa each other. Which buat Elena mcm goyah gila masa ni. but abg long ckp kalau cinta, Eid kena balik and lepaskan Elena. damn right! Bro, just let it go! coz your heart is actually empty okay?! -pasang lagu JYJ- Empty, ditujukan khas utk kesekian kalinya utk Eid-


Elena buru2 nk keluar jumpa Eid. Nk maafkan dia ke Elena? No! duduk situ diam2! Apparently Dila pun fikir sama mcm i, Dila halang Elena. DIla suh Elena fikir pasal mak ayah and keluarga dia. Dah x boleh fikir pasal cinta dia sndiri je. Elena ckp dia x smpai hati dgr Eid merayu mcm tu. But Dila kesayangan beta said " kau fikir kau pny x sampai hati je!? dia pny x sampai hati dia ade fikir?! Dia yg putuskan tunang dgn kau tau? kau kena ingat dia penah hukum kau pasal cemburu buta! bole pakai ke laki mcm tu?!" Go Dila go!!! Elena terduduk dgr kata2 nasihat separa hasut Dila. Eid akhirnya putus asa dan balik. Ceh, baru kena halau sket dah balik. langsung x usaha lebih. cini kata cinta gila kat Elena? boo! kalau dlm drama hindi, da sah2 x dpt heroin!


Esoknya, Adik Seth si Maria dah balik!!! Sgt comel ini gadis! Beg luggage kaler hijau lagi! Dia carik Seth, tp takde. So Pak Ali ckp Seth ade kat bilik dia, tgh bersiap. OMOMOMOMO!!! wedding day ke ni?!!!! -dies- FINALLY!!!! Leanne, chill kakak chill, tggu dulu.. ntah2 siap2 nk pegi function ke hape ke kan? Pasal Pak Ali x pakai baju melayu pon~ Maria lari2 naek tangga nk pegi jumpa Seth kat bilik dia.


After that blm pon sempat Maria smpai tingkat atas, dia terkedu kat tangga. -paused-


OH-MY-GOD-WHY-DID-YOU-CREATE-THIS-MAN-YA TUHAN?! XQ...____


tuuut...tuuut...tuuuut.... -offline- harap maaf, Leanne dah x dpt diselamatkan. *mata dreamy menatap screen*


-dush!- 


err... what? kita kat mana ni? syorga ke? wargh!!! ya tuhan, kachak gila Seth pakai baju melayu cream colour siap songkok and samping songket gold! fhewfgwfwefw4wfgew-dies again- gah! how am i gonna survive this episode kalau mcm ni?! dlm novel mmg la cerita nmpk kacak gila Seth pakai baju melayu masa nk nikah, but damn, seeing him in real life was just something out of the world! Thanks Nora Elena drama production, i owe you guys atas nikmat tuhan yg sementara ini. Seth, forget Elena and just marry me je lah! hahahaha! -tampung drools dgn baldi biru and continue writing. 


Even Maria pun x caye it was Seth yg berdiri depan dia. All cute and happy wearing baju melayu as if it is his 1st time wearing one. Maria terus lari ke arah Seth and they hugged. Damn i'm jealous hahaha! nk jadi adik Seth jugak bole x? x dpt jd wife, jd adik pon ok jugak kan? hahahaah! :P They were both seriously cute with each other. The chemistry was really there. Sebijik mcm adik bradik! 
"You look really..." 
"Yeah i know, Malay~" ROFL! you are half Malay anyway lol! 
Maria said she's so proud of Seth which made him senyum olololo cam kiut gila masa ni! rawrr geram hahaha! :P
"So, where's the bride?" Maria tny.
"Kat rumah dia laa..." Jawab Seth.
"Oh! Lupa!" 
"Masih ingat lagi ckp melayu?! Kat umah pengantin kena ckp bahasa melayu" hahahah! perli nmpk Seth? 
So after that Maria terkocoh nk pegi bersiap pasal dia dah terlambat. Seth just senyum je bg masa 5 minit utk minah tu bsiap. mana sempat la abang! hahah!XD


Finally kat rumah Elena! OMG Elena gorgeous gila pakai baju nikah dia... Maria and Dila yg iring Elena keluar masa majlis akad nikah tu. Seth pergh cam confident gila depan tok kadi hihik! But yg plg x bole blah curik spotlight masa Seth nikah ni si Malik lah! Malik bengong!!! boleh plak org tgh sibuk nikah, dia pegi selca (self camera) kat blakang Seth LOLOLOLOL!!! bangang!!! buat scene yg patutnya touching ni jd cam lawak je! kacau! baru ingat nk focus kat Seth XD mmg patut la org suh dia jgn overshadow pengantin. tgk la perangai merapu dia neh! hahahaha! comel!


Tapi masa ni muka Elena masam je... Mesti x happy kan Elena kan? Abg Long senyum je tgk Seth. Weee! along approve! :P Akhirnya dgn sekali lafaz (tho x dgr pon so i assume je la sama mcm dlm novel), Nora Elena binti Nordin selamat jd isteri Ahmad Seth Tan Abdullah.  Oh! Yvonne pon ade kat situ rupanya... Tp dia xde lah tunjuk muke pompuan jahat jeles mcm yg i sangka dia akan buat. Just nmpk la dia terkilan and sedih... Maybe Yvonne xde lah sejahat yg kita sangkakan kot? XD 


-end of episode 10-
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Senyum lebar smpai ke hati tho hati ade sket chemburu pasal Elena yg dpt Seth bukan i hahahah! This is yet the best episode ever in Nora Elena. It's getting better and better as expected. Many of us has gila2 hooked dgn drama ni gara2 kekuatan lakonan dan jalan cerita dia yg sweet nak mati yet sgt relevant dgn kehidupan kita sehari-harian. Maybe it's too early to say this, but congrats Nora Elena production team. 


Applause to Along, pasal i finally see Nor Eizlan yg garang in you! :P And again, not to forget, semua yg menghidupkan character dlm Nora Elena sehabis baik! Seriously i heart you guys pasal for the 2nd time, i found a Malay drama (other than Sadiq & Co) yg mana i think have perfect casting. Zul Ariffin, seriously, your acting is flawless!!! Gila natural smpai tahap i rase nk strangle dia kalau i jumpa dia tepi jalan hahaha! :P Siti Saleha, you just blow me away episode by episode. Mr. Aaron, i'm a big fan of you. This is yet another best performance! Dila, Malik, Wan Sharmila, i never tot would say this, but i love your acting like gila2! Uih, dah mcm bg ucapan penghargaan kan? But i really did enjoy their performance immensely! i bet all of you yg bace recaps ni pon same kan? XD 


Ini utk everybody yg terlibat dlm pembikinan Nora Elena.and readers too  :P



Song of the day... From Seth to Elena <3


Oh lupa! td Atan pggl Leanne kan? Ade ape Atan?




LOL! xoxo- u noe u luv me! jumpa lagi! :P

11 comments:

jae4yuu said...

OMGHATISAYADAHXKERUAN!!! Seth in baju melayu ... one word.. HENSEM!!!!!!!! -gigit bantal-
(bayang jaejoong pakai baju melayu kaler merah duduk depan pak imam cakap 'aku terima nikah Yuulina bt Abdullah....') :Q_______ ok... iklan jap... ade org nk wat cpr kt saya tak?

-tarik napas- as usual saya sgt suka Dila, Mak Jijah dan Abg Long... especially Abg Long hahaha, marahnya wow! Saya dah risau takut2 PD tukar jalan cerite bile tgk Nora goyah time Eid nak pujuk dia. Coz Nora in novel doesn't give a shit bitch about Eid anymore. And yes, join nenek tunjal Eid! Amacam jilat ludah sniri Eid oiii...ewwww!!! Juge ade skit rase nk tunjal Seth sbb lembut sgt. I nak dia jadi evil cam dlm novel tu :)

All in all.. eps yg sgt membuat a fangirl like me spazzing meroyan. Thank you PDs!!! Bermula hari ini, jiwa kanak2 ribena saya akan berbunga, mcm bunga2 kat Cameron Highlands kang teehehe.
X sabanye~

p/s : thank you nenek sbb gune sume pica n vids yg cucu request.
pp/s : baru terperasan yg nenek n Yvonne share the same character ... suke membebel -gelak guling-

adhi said...

"ampung drools dgn baldi biru and continue writing"

nk jugk die mskkn baldi biru tue haaaa....
hahahahahahahahaha

sape jd adik seth???

driedroses said...

i dah tatau nak cakap apa dah..totally speechless bila terpandangkan seth tan berbaju melayu. whyyy...whyyyy??!! kenapa perasaan didera sebegini hebat? kalau i dah kawen, musti berdosa tau sebab ingatkan lelaki lain.. LOLOL

eh..memang dah kawen! semalam!

mak tiri...!! lepas ni kena siapkan bantal kat sebelah siap2..!!

jae4yuu said...

Izzie ... u nk watpe dgn bantal tu? gigit ke? or utk suami baru? hahaha!

driedroses said...

yuulina.. bantal tu i nak gigit bila suami baru gigit i.. *pangggggggggg*

spud said...

hahah LOL izzie psal gigit bantal tu. lepas habis baca recaps ni (& dari izzie) lantas i rewatch epi 10. pause lama2 kat part cara melayu & nikah tu la hah. (kalo adik2

tapi kan, cam tlampau sng je c eid ni give up. i expected him to try harder at least. rempuh masuh rumah elena kai keta dia ke, terus larikan pengantin ke hehe...ala hollywood....

my hubs said, kalo dia jadi eid, dia akan angkut skali seth & lina jumpa keluarga dia kat kpg tu 6 bijik mata bertentang 6 bijik mata selesaikan perkara ni sbb berkaitan dgn masa dpn diorg. sbb kalo seth depan2 keluarga elena tolak elena balik kat eid, tak leh la diaorg nak ckap pape. tapi, kesian je elenia kena jadi cam bola sepak la pulak, kena passing kiri kanan hehehe.

my hubs said kalo dia jadi seth plak, dia tak sampai hati nak paksa elena kawen dgn dia sbb dlm hati elena maseh sygkan eid. kalo dah miliki elena pun dia akan rasa yg dlm hati elena sentiasa ada bayang2 lelaki lain. dia akan undur diri & pulangkan sja elena. lepas tu i kata, yeah that's possible kalo ko tak rogol tunang dia tu dulu kan?! ooopss.... hhehe..lantas dia diam, berfikir panjang.

i think maybe that's seth motif jgk la tanak lepaskan elena, walaupun dia tahu elena takde feeling kat dia.

aiyoyo apakan jadi mlm ni plk ye?

spud said...

oops i meant to say kalo adik2 tak gitau psal malek camwhore, i didn't notice lah! sibuk gak liat bintang pojaan hati, kabur dah ngan kesegakan dia. playback td baru nampak. LOL

& leanne, the pics tu, buat i gelak guling betoi!

bass's mistress said...

@yuu: i ni senyap anggun simple yet elegant orgnye! x same lgsg dgn Yvonne! <.<

@adhi: baldi biru itu sgt aku chenta :P

@adikku izzie: PANGGGG!!!! u berdosa kat mak tiri u ni pasal pndg suami mak tiri dgn penuh nafsu. hahaha! :P dok situ senyap2 gigit bantal. abam atan busy dgn i kat cameron weekend ni haha! :P

@spud: kaan? eid lgsg x cuba sedaya upaya. just stakat pujuk rayu citu pe kelas kan? if dia buat ala2 cite hindustan, siap bdiri dlm ujan ke depan khemah.. or terjah culik elena masa nk nikah ke, baru la cam ade usaha haha! :P but i lg prefer if Seth jd kejam mcm dlm novel, x berkelip lgsg 'kill' eid so eid x kacau Elena dah. Seth dlm drama i suke pasal dia aaron aziz hehe!;P but terlampau baik smpai cam nk kesian gila kat dia. but betul gak dia tggu dan lihat je keputusan elena, pasal dia penah rogol minah tu kan? so dia nk btanggungjawab senyap2.. but siyes i'm afraid the writers might buat gila and seth is not perogol tu! mmg speechless la i kalau jd citu...

fatimah arr said...

i like scene malik self cam tuh. siyes lawak! org sibuk nak nikah dia self cam kt belakang.

bass's mistress said...

Malik sgt comel!!! geram dgn dia hehe! sume plakon cite ni best kan? ^^

zarah said...

sangat comel bile tgk malik selcam..baru nk khusyuk tgk jejaka tampan lagi macho nak baca akad nikah..hehe..
lyan~~~ bile nk update ep smlm?? i xdpt nk tgk part yg sweet smlm.....