xoxo

Jika terdapat sebarang cadangan, anda boleh menyatakan candangan anda di mana-mana entri yang dipos-lajukan di sini. Sebarang hasutan berunsur fitnah adalah tidak dibenarkan di sini.

Tuesday, December 13, 2011

REVIEW: OMBAK RINDU

*SPOILER ALERT!*


Malam kau bawalah rindu ku... Untuk dirinya yg jauh dari ku... Agar dia tidak kesepian... Selalu rasa ada cinta aku... Hujan bawa air mata ku yg mengalir... Membasuh luka ku... Agar dia tahu ku terseksa... Tanpa cinta dia... Di hatiku...

Oh this is gonna be a very long review! XP Anyway, tahukah korang lagu ni dah on loop sejak I balik tanah air 5hb hari tu berapa juta kali? <--exaggerate haha! penantian berbulan lama finally jadi kenyataan. Masa 1st time nampak promo photos Ombak Rindu (OR), meroyan bagai nak rak weh! Tp sumpah, I tak gila! XD

Banyak-banyak gambar nak tengok masa tu, gambar atas ranjang jugak jd pilihan kalbu kau kan Leanne kan?! *PANG!!!* muahahah! sungguh pervert. Ok sambung! Maklum la, masa tu tengah meroyan tahap gaban cirit birit kat drama Nora Elena katakan. Tambah pulak sejak form 4 I dah minat sangat kat novel OR ni. Watak Hariz tu dah macam jadi benchmark kekasih terawal I yg hanya reti bermain cinta sejak tingkatan 4 =P <-- penipuan. I masuk UTM baru tau nk cintan-cintun ok? Huahahaha! Makanya, teruja tahap naek setan. And this friggin song sung by Adira dan Hafiz AF bikin hati I meronta2 nk balik KL just to watch the movie (lepas tu sambung maen salji kat Mount Sorak ngee =P). 

Actually, to be honest, I tak tahu nak bagi respon positif ke negatif pasal filem yang diangkat dari our own best selling novel titled Ombak Rindu by Fauziah Ashari ni. Tapi pasal I ni baik hati lagi mahu mengangkat filem-filem melayu yang I sangat sanjungi *yeah right, sgt hipokrit Leanne neh!*, makanya akan I review secara berhemah tanpa spazz *yeah right lagi skali* and kutukan sindiran *panggg!!! awal2 dah menipu*. ngehehe! XD 

Sejak awal tayangan, I takde chance nak tengok. Tapi sentiasa update timeline and FB and the mixed reaction was my god dasat! Toksah mention yg meroyan menggila, yg mengutuk, yg takde reaksi, yg menggigil every time ternampak huruf O dan R pon ade ok?! So aku ambik langkah pekakkan telinga, butakan mata and tetapkan hati nawaitu segala hanya utk kanda Aaron & novel feveret tersayang. 

This is a movie that I hate to love, I love to hate, I hate that i have to love it all the same pasal ia juga awesome. Buktinya? I mimpi I terajang editor filem ni lalu kanda Hariz dtg peluk I dr belakang lepas cium kepala I semata-mata untuk tenangkan I malam tadi. HA HA HA. too much info Leanne! sure ramai rasa nk terajang aku sekarang ni lmao! =X <-- plaster mulut gua macham ini! 

There's thousand of reason to encourage people to watch this movie yet to fully compliment this piece with high praises is a No-No to me. OR is an epic sad melodramatic movie spoiled by its messy plot and editing. but I still love it to some super high extent because of the casting. The characters (some of them, not all) seems to be tailored in-deliberately for the actors. 

Casting and Character:

I ulas pasal yang watak-watak utama je lah ye? Kang kalau I mention semua kang, sampai lusa pon tak habis nak tulis. XD 

Yang pertama pastilah Aaron Aziz as Hariz cinta hati dinda! =P Putting my extreme bias-ness aside, he was born to play Hariz. I thank God from my deepest heart kerana mencurahkan rezeki pada lelaki ini untuk mewarnai dunia perfileman dan drama Malaysia lalu memberikan peluang pada dia to play this friggin awesome twisted character that I think many will agree with me, is one of the most infamous Malay novel's villain-like hero selain Seth Tan (Kasih Yang Suci) and Tengku Syahran (Bicara Hati). 

I always, sejak pertama kali baca novel itu, membayangkan watak Hariz tidak akan mungkin wujud dialam nyata walau di kaca TV or panggung sekali pun sebab, come on, it's Hariz! Too evil, rotten down to his core but helplessly romantic and loyal once his heart was pawned by Izzah. Tapi, the 1st second Aaron muncul kat skrin, I rasa cam nk melompat bintang lalu menjerit "YES! THAT'S HARIZ!". Tp pasal rasa mcm pelik la pulak kan if I lompat bintang dlm panggung, so laju2 I grab my invisible tesbih lalu berzikir tahan diri. HA HA HA. XP

Mungkin faktor usia, cara bertutur yang menepati tone Hariz, penampilan yang selalu segak >///< *tank top putih gyaaa!!!*, physical yg gagah perkasa >///< *ehem* kipas diri sendiri, rupa dan ekspressi dia yg bila-bila masa boleh berubah ikut mood sekelip mata, mata dia yg selalu bercerita lebih dari kata-kata, senyuman yang kiut manja, cara dia renung menggoda... *lap peluh kat dahi* err... Menyimpang jauh sgt dah tu hahaha! all of the above of Aaron within the movie is soooo Hariz. 

emosi seyh~ T_T
But yes, jujurnya, watak Hariz dalam OR versi filem agak tame berbanding Hariz dalam novel. Dan sejujurnya I pegi menonton filem ni tanpa harapan tinggi pon yang filem ni akan memenuhi fantasi menghidupkan novel tersebut. Langsung tidak. Dah banyak sangat adaptasi novel yang jelasnya hanya ambil background storyline, bukan keseluruhan intipati novel. So I tak lah obses mahukan OR versi filem ni as 100% as pure as the novel version. Makanya hati I lebih terbuka menerima baik buruk adaptasi ni. *senyum muka inesen, telapak tgn kanan tindih tgn kiri mcm org nasyid*

Cuma sekali dalam movie ni tunjukkan kebuasan keganasan Hariz yang sebenar persis dalam novel. That was masa dia mengamuk ingat Izzah dah pregnant. Itu pon takdelah ganas mana compare dengan sepak terajang jerkah yang Izzah terima dalam novel. Scene buka stoking pon dijayakan without keganasan. Dengan rela hati Izzah melayan. Tapi, harus I tekankan kat sini, I sedar kuasa lakonan berkesan Aaron dan Maya Karin masa scene belasah isteri dalam toilet tu tak perlukan sepak terajang yang maha dahsyat untuk sampai kat hati penonton. 

Demi mendengar Hariz jerkah ketuk pintu pon aku dah gigil hahaha! Tu tak masuk lagi part Izzah kena tarik rambut pastu kena lempar  sket lagik nk cium mangkuk jamban! Samseng gila! Mungkin ada buruknya tonton KL Gangster 3 kali. Waktu Hariz membelasah Izzah, aku nampak Malek yg ganas membayangi diri Hariz. Samseng siot! Serupa macam masa Hariz nk beli Izzah from tauke kelab malam. Negotiate pon dah ala gangster lol! Mujur bayang-bayang Malek tak lama, sebaik camera pan pada wajah Aaron secara close up, I yakin itu Hariz. Uwaaa bila teringat scene tu, mula lah rasa cam nak menangis ni. T_T

Macam banyak review movie ni yg I baca before menonton, dikatakan ia movie airmata, khusus utk wanita. Tapi I have to say no to those comment pasal yes, this is a melodrama movie, tapi bukan hanya utk wanita. I pegi tgk wayang Sabtu lepas, half panggung penuh dengan lelaki kot?~ Bukan hanya dtg dengan pasangan or family, ramai jugak yang dtg dgn kawan2 lelaki. And no. They are not golongan adik2 sotong kurita etc. I kenal ramai lelaki straight yg minat baca novel melayu. And I jugak kenal ramai lelaki yg datang tengok OR bukan kerana Maya Karin or Lisa Surihani apatah lagi Azizah Mahzan. Aura abang besar Malek KL Gangster amatlah kuat, hingga kaum Adam turut sama melangkah tanpa segan silu masuk panggung tonton hasil kerja dia ok? Tu I belum mention yg ada segelintir lelaki duduk dekat dgn I yg meleleh air hidung tiap kali Hariz bergenang meleleh air mata helpless mengadap Izzah lagi tu! Sungguh abnormal situasi ini. 

Kalau dalam novel, Izzah pawned the rest of the characters lalu mencairkan hati semua pembaca hingga tersedu-sedu menangis. But I don't know why, in the movie, Hariz sapu bersih hati penonton dengan tiap kata-kata dan perlakuannya. Not that Maya Karin did a bad job menjadi Izzah. Tidak sama sekali. Blame Aaron Aziz for his superb depth in acting!  Those who has watched this movie sure tahu how he changes his expression from bengis gila mengamuk pada Izzah yg disangka pregnant kepada muka penuh penyesalan dalam masa sesaat as soon as Izzah buka mulut yg dia tak pregnant tapi tgh PMS. Fuh~~~ Sentap gila expression dia masa tu!

I think people will love movie Hariz more than the novel version pasal Hariz dlm movie tak nampak cam jahat sgt kot? He's more towards hot tempered despite being actually cruel. Tak banyak pon scene yg menonjolkan prangai setan dia pada Izzah, tapi masih teruk jugak lah layanan dia pada mulanya. Dia just nampak mcm 24 hours horny ketagihkan si Izzah je. Puahahaa! Sorry. Tapi jujur, movie ni buat aku fikir macam tu. Sket2 datang kat Izzah or panggil Izzah datang mintak dilayan nafsunya yg satu tu. Bila dah in love baru la nampak progress yang dia bukan hanya ketagihkan tubuh Izzah, tapi cinta Izzah. 

I love the fact that Mr. Aaron berjaya portray watak Hariz as a man that is the worst and the best for Izzah. He singlehanded-ly hidupkan watak lelaki yang buat seorang pompuan menderita sengsara dalam badai rindu menantikan dia, seorang suami yang sah-sah rotten akhlaknya ok? Tp pastinya dgn bantuan keberkesanan lakonan Maya Karin jugak kan? Kalaulah diorg tambah babak Hariz yang ganas terhadap Izzah, sure watak Hariz lagi jadi unforgettable. Just like in the novel. People love to hate the cruel Hariz but has to love the man he has become once he's in love. The novel Hariz was an abusive egoist to the core. The movie Hariz, was only half of it. But still manage to make people to love his character thanks to keberkesanan lakonan Aaron Aziz. Wa salute sama lu Aaron Aziz! Finally I can say this yay! 

Bercakap pasal Maya Karin as Izzah, banyak yang I suka dari tak suka. Okay, I have to admit masa mula-mula tahu yg cik pontianak harum sundal malam ni dapat pegang watak Izzah, I macam sket rasa nk merempan. Ye lah, Izzah tu diceritakan sebagai gadis lepasan SPM kekampungan yang kampung amat. Korang tgk Maya Karin and tell me which part of her is kekampungan and muda belia bak budak 17 tahun? Apatah lagi bila promo photo dok tayang gambar dia yang sakan berkemban. Lagi la I nak mengamuk dek ingatkan mereka ni akan ubah watak kekampungan Izzah jadi tahap primitif tak reti pakai baju! Oh no no no!!!


But then, muncul la photos of her, pakai tudung berbaju kurung wajah mulus bersolek tipis. Terpesona dow! Nampak comel sangat! Tapi, itu bila nmpk gmbr la. Bila dah tonton filemnya, rasa nk kasi betul je tudung dia tu. Haih. Nasib baik makin lama makin stylo dia bertudung, berjubah. Thanks abang Hariz belikan Izzah baju and selendang cantik! <3


Gorgeous sangat kan?! <3
Dari segi lakonan, I'm sure tepukan gemuruh satu panggung hari tu khusus ditujukan buat dia. *Aku sorang kot tepuk utk Aaron Aziz?* Hahaha! Leanne penipu! XP Tiap kali Izzah menangis, air mata bergenang lalu menitis, tiap kali tu lah hati ini dipagut pilu *cewah!*. Tak caye tanya kat Yayas. Awal-awal scene dia dipaksa minum arak, dibogelkan oleh lelaki-lelaki bangsat tu, gosh. I menangis tgk penderitaan dia melawan kudrat lelaki bernafsu binatang! Yayas, thanks for the tissue. Sobs. *lap hingus*


Paling tak dapat dilupakan macam mana effortless-nya dia berubah ekspresi dari tenang lipat baju, jadi kalut bila dengar jerkahan Hariz dari luar rumah. Ketakutan yg ditunjukkan waktu Izzah menyorok dalam toilet, menggeletar menanti 'habuan' kemungkinan dibelasah Hariz, that was authentic! I rasa nak terjun masuk dlm dunia OR lalu selamatkan dia dari disalah-ertikan oleh Hariz right there and then! *Mungkin dgn cara peluk Hariz laju2 utk tenangkan amarah dia lalu bisikkan kebenaran tentang kesahihan berita Izzah mengandung! XDD genius! kerja nk amik kesempatan je kau kan Leanne hahaaa =P *


Tiap ekspresi, emosi yg harus ditunjukkan oleh Izzah, yang patut I dapat rasa serupa masa baca novel, dijayakan dgn berkesan oleh Maya Karin and I am thankful to her coz dia tak rosakkan watak heroin kesayangan ramai ni. Watak Izzah melalui bacaan novel, pada I sgt lemah, manja, kuat cemburu, selalu ingin dilindungi dan innocent kerana faktor usianya yang masih terlalu muda waktu bertemu Hariz. Dia bukan gadis perfect. I tak mengharap semua tu ada pada Izzah dalam filem. Tapi nyata semua tu ada. Thanks so so much! 


I am not pengikut mahupun kipas susah mati Maya Karin ni, tapi banyak la jugak movie dia I pernah tonton. She's a good actress. Sejak Anak Halal I dah mula buka mata dengan bakat dia ni. Filem PHSM I tak tgk betul-betul pasal I takut cerita hantu harap maklum hahaha! =P Jelita tu tak yah mention lah. Tak make up, tak mandi, rambut serabai kena assault beramai-ramai pon masih nampak anggun sexy mempersona. Manalah si Hariz tak tergoda hingga addicted sikit-sikit nak sentuh pipi and bibir dia kan? Ngeee jeles! XDDD


Gotta agree yg sebutan bahasa Melayu dia pelik, tapi pada I langsung tak rasa janggal. Rase okay je cara dia bertutur dlm movie ni. Terang jelas dan nyata bagi I yang memang mudah distracted by benda-benda sekeliling pelakon-pelakon lagi-lagi kalau ada la certain mr.sexygorgeous tu lalu or terpacak dekat sang pelakon yang sedang berdialog teeheehee XD 

Lisa Surihani as Mila Amylia. Hahaaa... Character dia ni bila dah ke layar perak, aku hampir tak kenal. Lisa Surihani. Ye, si Maya dalam Adamaya tu... Yang comel cantik muda belia tu... Yang nampak mcm adik bongsu no. 5 selang 2 tahun tiap satu bila berdiri sebelah Aaron Aziz tu... Choyyy!!! Nak cakap Aaron nampak tuakah?! TIDAK!~~~ Aaron as Hariz nampak kematangan dia tu sesuai dgn watak Hariz. And watak Mila sepatutnya, even dalam movie pon ada mention, SEBAYA SATU SEKOLAH MASA KECIK MAEN KEJAR2 KAT CAMERON HIGHLANDS SIAP BAGAI HAAA!. Derrr... Jeles kot if umur dah 30an muka and physical masih lagi bak budak mentah~ Automatic perception I terhadap watak Mila jadi like blegh~ confirm childish bukan drama queen mcm dalam novel tu. Tapi nampaknya I silap perkiraan. She is Mila the drama queen. Yg over. Sgt over. *geleng kepala*




Mila lakonan Lisa ni dah macam bukan lagi Mila yang merebut cinta Hariz dalam novel. The vibe is totally different. And she doesn't look like she even has the chance. Mila sepatutnya menggoda lagi jelita *Fazura!*, manja *Fazura!*, gedik *Fazura!*, vogue *Fazura!*, a total drama queen *heh, op kos la Fazura!!!*! Ikut bias-ness pasti lah akan I jeritkan Fazura yang paling layak pegang character ini. Bukan lah nk kata Lisa ni tak cantik menggoda vogue etc. In real life, she is a total beauty! Tapi I bukan tuan director atau producer yg ada hak nak pilih pelakon kan? So I terima jelah sapa pon yg jadi Mila Amylia ni. Sure kecik hati Lisa kalau baca paragraph ni haha! Jahat aku ni! Tapi Lisa, I like your version of Mila. Walau ramai yg mengutuk, I like it. A total drama queen you are!


Ok, Lisa's Mila maybe punya vibe berbeza tapi ada la persamaan sikit dari segi dalamannya tu, especially dari segi cara pemikiran dia ni yg pelik sangat about perkahwinan. Dia sorang cintakan Hariz dah cukup, mampus tak layanlah if Hariz cintakan orang laen ke hape ke! Degil kepala batu tahap gaban. Just, I memang pantang lah dengan tabiat buang tebiat menjerit sesuka hati sampai nak pecah gegendang penonton yg melihat. Itu bukan drama queen dah tu, itu histeria namanya! 


But never mind~ I terhibur tengok gelagat Mila yang seringkali histeria dek kerisauan kehilangan Hariz. Lagi2 part buang jam tangan tepi ladang teh. Sumpah macam WTF gila masa tu aku gelak. Hahahahahah! Adohai Jamilah~ Good job Lisa! I still love you more in Adamaya. =)

Bront Palarae as Mail. To tell you the truth, I don't have any recollection about this character in the novel. Siap mixed up watak dia ni dengan somebody from other novels lagi. Dah lama sangat tinggalkan novel ni sampai tak ingat wujud ke x wujud watak dia ni haha! I need to re-read the novel to figure that out! =P


Dah macam iklan syampu dah rambut Bront ni haha
gambar ikhsan dari en. google la sape lagi. XD
Boleh tak tanak komen banyak pasal watak dia ni. Sweeeeeet sangat! Dah, tu aje. Hahahaha! XP He's our ordinary guy which I bet ramai gadis kat luar sana ada orang macam Mail ni disisi. A bestfriend that is always there, but always being overlooked as potential boyfriend or husband. Usually girls always wanted to have this kind of man to be their hubby, but trust me, they'll fall for the bad boys first, then in the end baru la carik Mail. Why oh why we always choose the bad boy and leaving this sweet puppy dog type aside? 


His interaction with Izzah was easily seen as bertepuk sebelah tangan though at some point, Izzah seems to be attracted to this kind man too. She's smiling all malu-malu when Mail said he likes her and promised her he'll wait for her to come back. Never mind Mail, finally you get yourself a woman that loves you back. =)


I love the fact he's not the typical 2nd lead yang dikecewakan lalu nampak pathetic cuba musnahkan hubungan sediaada Izzah dan Hariz. I love the fact he's the one reminding Hariz to appreciate Izzah more. I love the fact he's a simple naive character that didn't make the movie even more complicated. If only ini Hindi movie, for sure watak Mail ni dah menyemak buat salah faham meleret2. 

Azizah Mahzan as Datuk Sufiah. Banyak I nak komen pasal watak dia ni tapi kang berbakul-bakul dosa dapat kang. Firstly, I HATE HER!!! yup, the character. She's suppose to be Datuk Sufiah, wanita kuku besi egoist yang bisa buat Hariz atau mana-mana manusia tersungkur dengan kekerasan personalitinya. Bukan gedik cam mak datin like it was portrayed by Azizah Mahzan. Sorry to say makcik, your acting buat I rasa nak tampar anak kucing. Kalau dapat tampar kau pon ok jugak kot? Maybe pasal berjaya sangat la kot ye lakonan you tu? 


Rasa nak menjerit "CAN'T YOU STAND UP STRAIGHT AND TALK INSTEAD OF GOYANG2 DADA AND BAHU WHILE TALKING?!!!" PANGGGGG!!! rasa cam nk lempar barang bila muka Datuk Sufiah ada kat screen. Langsung tak nampak cam career woman yang kuku besi. Dengan make up cam selebet bertepung gomak cam nak pegi club. Dengan baju tak rupa Datuk pon. Nampak cam datin penghuni club Datin Ghairah pon ade gak. <.<


You are so not Datuk Sufiah yang dikatakan berkaliber, kuku besi, queen control seperti yang sepatutnya. You are just a whiny drag queen in my eyes! Kthxbai! This character buat ketaatan dalam ketakutan Hariz nak cross his mother jadi cam tak relevant. Huh.

Ok, mood kembali ceria bila I think about Zaidi Omar as Pak Dollah. HE RULES!!! Heh, he simply came to their house, dropping the bombs and walk away like a boss! Leaving everybody in the household went kaput! Mak Hariz meroyan for real, bini dia si Mila plak jerit at his face "SIALLLL!!!!" and yup, Hariz, kau anak driver jer... Seriously cool hahaha! XD Siap imitate suara arwah suami Datuk Sufiah lol!~ Cute ok?! I think aside from Hariz, my fave character is Pak Dollah. Kenapa la aku slalu suke watak sampingan macam ni ha? I don't even know lol! =P


He's just the perfect cast for Pak Dollah's character. 

The Best Scene Within The Movie

Banyak scene dlm movie ni yang tak ada/ tidak menyamai/ tidak menyeluruh seperti dalam novel, tapi masih mampu I maafkan kerana keberkesanannya buatkan I rasa best jadi penonton. Apa?! Pasal yg berlakon tu Aaron Aziz?! Cis! Jgn nak maen tuduh ok? Hahaha... Biased people is biased. So biarlah I terjun dgn abam Aaron aku ok? =P

1. Scene awal, buaian kosong terbuai-buai diwaktu senja. Sinematografi mantap ho! Ala tak jumpa plak gambar utk scene ni. Tapi lawa la. Heee.

2. Scene Izzah kena paksa minum arak pastu baju kena koyak. Epic real gila! Aku nangis kot masa ni pasal takut akan nasib Izzah! T__T 


3. Scene Izzah picit kaki Hariz. Gyaaa >/////< "Atas sikit... Dekat sikit..." *kipas laju2* >////< Scene ni sure buat ramai gadis, mak gadis, anak ikan, mak ikan, anak sotong, mak sotong, sape2 lah yang suke kat lelaki sexy gorgeous bernama Aaron Aziz blushing like mad. Well, i did. Mana boleh nak lupa bila Hariz kata "kau suke bila aku sentuh pipi kau macham ini?" dengan nada and renungan menggoda?! *MATI*  (x.x)~~~ 


Gambar yang jadi punca I panggil abam Aaron as En. Baldibiru XD
*cobaan nk divert mata korang dr lengan dia hahaha!*
Kalau lah boleh transform jadik katil, aku sudi jadi katil kat Villa Ombak sampai bila2! puahahahah! XD Kak Diyana, i heard you were there masa they filming the scene. Betulkah? If it's true, i bet you were either gelak guling2 dalam hati, or gelak kuat2 terang-terangan right after the director screamed "CUT!". I heard that Diyana Halik is one professional wife when it comes to her husband's job. If I lah, takdenye nak duduk kat situ, for sure I'm sobbing kat balik batu tepi laut tunggu scene habis. Hahaha! 

Isteri mana yg tak meroyan lihat suaminya beraksi begini?!
Oh lupa, dia suami orang laen, bukan suami I. HAHAHA!
4. Scene Izzah tumpang tidur kat dada Hariz bila dia ingat Hariz dah tertidur. Sweet tahap cipan I rasa cipan pon boleh kena Diabetis Melitus kalau tgk scene ni skali dgn I hahaha! Masa ni la boleh nampak hati Hariz dah berbelah bahagi sayangkan Izzah. It was so significant. He's obviously being terrified to accept his feeling when Izzah seems all comfortable seeking comfort in his arm, rasa dilindungi. I LOVE THIS SCENE LIKE HELL! <3


AWWWW~~~ T_T
5. Scene Hariz belasah Izzah kat dalam toilet. Hohoi sungguh samseng! Have I told you these two people (Aaron and Maya) should win awards for this scene alone?! The emotion, the craziness, the passion -they were all played like hella good! 

6. Scene Hariz tiba-tiba muncul and cium kepala Izzah lalu peluk dia dari belakang penuh kasih atas batu. Awww... T_T Nanges. Tapi ade benda WTF kacau ganggu masa ni yang buat I rase nak blasah somebody then gelak jahat lalu gosok perut. Jap agi I cerita. Seriously WTF.
sweet nak mati hurrr... 

7. Scene Hariz menangis melepaskan rindu pada Izzah dalam bilik Pak Dollah. Scene ni menggantikan scene ehem-ehem melepas rindu dalam novel. It was appropriate for the film. If buat serupa cam novel, habis nosebleed semua hahaha! :P Scene ni punca ramai penonton menangis dalam panggung. He really did looks like he's gonna die any second if he can't hold her within that moment. That's how powerful Aaron's acting at that time. His longing, mixed with Izzah's, macam nak membunuh orang satu panggung ok?! Bergenang air mata gua bila teringat hahaaa! XD emosi sungguh! 




8. Scene Hariz bonceng motor dengan Mail. Kiut nak mati! Awkward gila ok? Padahal boleh je nak follow Mail naek kete. Nak jugak bonceng berdua. Comels!

Things About OR Yang Buat Aku LOL, WTF?! LMFAO Pada Waktu Yang Sama:


1. The way they fade in fade out the scenes. Sumpah rasa cam orang rabun buta banyak kali disebabkan perihal ini. Sudilah kiranya I tampar manja belakang kepala orang yang sunting movie ni pasal oh my god so many things yang terpotong dipotong sesuka hati sampai tahap susunan plot macam serabai tonggang langgang. Kejap kat sana, kejap kat sini. Kejap tengah cakap "Kita ni hamba Allah-" PAP! potong, masuk scene laen org laen plak bercakap.  


Tu tak kira lagi tetiba ada scene yang cam kabur just dengar suara je tak tahu nak focus tengok apa. Ok, scene Datuk Sufiah 1st time berdepan dengan Izzah. That scene. I thought i tiba-tiba jadi rabun masa tu tau tak? Seriously. What. The. Hell. Mungkin produksi ni nak cuba teknik penggambaran yang baru. Sometimes, being too ambitious is good, but it needs to be in proper place at proper time. If in the end the product ended up macam di edit pakai MovieMaker je, something must have gone wrong brother!~


I would give this movie a full mark if it wasn't because of the poor editing. Honestly. Kan I ada mention scene Hariz and Izzah all lovey dovey penuh emosi atas batu kan? Then ade benda WTF WTH LOL LMAO yang berlaku kan? Yup, I purely blame the production for it. You make this awesome movie looks cheap and rushed! Tgh khusyuk penonton sobbing squealing etc lihat permainan emosi Hariz and Izzah, tiba2 kat belakang lalu sorg MINAH BAJU PINK FLUORESCENT STRIKING GILA tgh carik apa ntah kat celah batu. It was suppose to be private beach/ island kan? or I sorang je fikir like that?


What. The. Hell. Was. That?! -tarik rambut- 


Emosi jadi roller coaster gara2 perkara ni hahah. One second cam nk rendam hati dalam air sejuk, lepas tu tetiba ramai2 gelak tunjuk kat screen for about 5 seconds untuk make sure kami tak gila sorang2 nampak pompuan baju pink kat layar screen. Ada banyak lagi bnde tak kena yang I nampak tapi kang if I mention lebih-lebih, orang meluat kat my over analyzing behavior ni plak kang. So I better shut up. Haha. XD


2. From the start, Hariz dlm movie ni tak pakai socks kan? Tapi for that certain scene balik kerja yg Izzah layan dia hingga tanggal stoking tu, pakai pulak? Sungguh tak consistent! If nak ikut novel, ikut lah betul2. Dalam novel, memang Hariz pakai socks sentiasa and always buat Izzah tanggal his socks for him. Siap tengking2 terajang kot gara-gara perihal tanggalkan stoking and kasut. But ok fine~ Maybe Hariz dlm movie ni hari tak kerja or pegi berfoya-foya memang tak pakai socks, kerja dia pakai kot kan? I memang mudah rasa jengkel dgn benda2 yang nampak tak consistent mcm ni. Lagi-lagi bila scene tu mementingkan focus pada objek tersebut. 

3. Lagi satu, siyes I rasa cam nk tolong ajar pakai tudung kat Izzah. Selebet ok? Fine~ tau lah budak kampung, innocent yadiadia~ Tapi hello~~~ Budak kampung skang ni lagi2 ustazah sume pakai tudung stylo kot? Fine~ kang ade la nk ckp yg Ombak Rindu ni berlatarkan zaman dulu-dulu akhir 90an~ Tapi zaman tu pon org kampung pakai tudung kemas dah ok? Serkup kepala tu aduhainyepon! *tumbuk bantal* Nasib lah comel pasal dia ni Maya Karin. If org laen, sure cam selebet-ly annoying looking. =P

Mujur lah awak ni Maya Karin. Kiut miut walaupun tudung cam pelik cini. 
4. I rasa serba tak kena dgn watak Ustazah guru mengaji yg dibawa oleh Maya Karin ni. Banyak sgt yg tak kena. Muka dah cukup inesen dah tu, tapi boleh dikira berapa kali je pon dia ni bertudung litup macam yg selayaknya ustazah guru mengaji dari kampung yang biasanya tersangatlah menjaga aurat. Tak yah cakap pasal tudung lah, berkemban tak hengat~ Oh I lupa kan kat private property milik Hariz kan? But still~ Malu itu dah jadi satu sifat trademark si Izzah dalam novel and aku rasa ia juga sifat yang crucial tak harus dikikis dibuang utk watak dalam filem. Takdenye dia nk relax aje sidai kain baju berkemban sexy nak mati sebegitu waima utk tatapan suami~ Apatah lagi, sidai baju tu kat luar rumah. Bukan dalam bilik tidur~ *rolls eyes* Adakah ini satu cubaan fanservice? 

5. Another thing. Dia kan cikgu mengaji kan? TAPI. urm... tajwid bacaan surah Yassin tu adomak... Ke ada ikut mazhab mana-mana yg I tak familiar ni? Merdu memang lah merdu masa dia mengaji tu. Tapi telinga ni rasa cam tak best je pasal cam tonggang langgang la plak tajwidnya. If ada yg rasa teguran I ni tak betul, sila tegur I semula ok? Sama- sama belajar =) 



6. Julia Ziggler as Wafiyah. Get a spanx please? For your next project maybe? I think bukan salah dia nak pakai baju maha ketat then camera focus kat dia berjalan all the way dengan sedikit lemak boink boink ka boink boink begitu. Dia tak tahu nak kena pakai baju tu kot masa scene kejar Mila yang tengah marah tu kot? I love her and she's beautiful the way she is right now. I think she looks great in anything. But yes, being a bit curvy and not skinny, she should've save herself from humiliation bila tiba2 kena pakai something so tight like that. Orang boleh nampak your panties line kot from behind! *tutup muka*


7. Any scene with Datuk Sufiah in it was a major WTF to me. Jgn tanya apa2 lagi. I just hate her character so effing much. Adakah dia memang pakai bikini masa kat tepi swimming pool tu? Gah. W.T.H.


8. Mila is a total LMAO-worthy!!! Sket lagi nak gelak guling- guling masa dia muncul dgn rambut pelik tu kat airport. Lagi plak ade reporter pelat yang cover kepulangan dia. Lawak gila scene tu ok? And her hysterical tantrums. Nuff said. Pekak telinga aku! Muke bengis like psycho plak tu lol! Mcm mana la nk buat Hariz deadly in love if tengok muka kau pon tahu takkan nampak one fine day dengan kau??? WTH kan? Hahahah!


9. The OSTs and background music. Ombak Rindu OST sung by Adira and Hafiz memang best, if dilayan sekali sekala, not sepanjang 2 hours. They could've just use the instrumental in the background for god sake. Ni tak, masuk scene baru, ulang suara Adira. Then another scene, Hafiz plak. Then ulang balik. Fine! Lagu tu sedih. But can't you use more than 2 songs or just use the instrumental version? Rasa mcm tengah tonton a music video terpanjang kat dunia pon ade gak. XP Then masa scene Datuk Sufiah tengah hasut Hariz pasal Izzah and Mail, the background music was kinda off. Bunyik cam nk misteri, tapi tak misteri. Maybe it was just me hehe. 


Anyway, the verdict is, macam kutipan juta2 yang movie ni dah dapat. It was very entertaining. It was good enough for you to spend your money on it. It worth your time too! It's 3/5 for me. 0.5 star for Aaron alone pasal manage to be Hariz so effortlessly. 

P/S:
If korg rasa nak ulang tayang perasaan gyaaaa ngeee weeeee oh em geeee!!! masa menonton Ombak Rindu kat panggung, sila lah singgah kat blog Cik Izzie for a full movie recap which is full of spazz and kemeroyanan. Haha. Yeah, it contains spoilers. So yg belum tonton, jgn gedik. Pegi tonton kat wayang baru singgah. Tp kalau jenis tak kesah mcm I ni, sila lah click that link. =)


Semua yang salah adalah dari I, yang benar dari Allah. Ini hanya personal review dari I. Tiada niat nak memalukan siapa2 pon waima merendah-rendahkan martabat perfileman tempatan kita. Semua gambar adalah ikhsan En. Google. Sekian. xoxo, u noe u luv me! <3

4 comments:

driedroses said...

mak tiri!!! thank you so much for the thorough review!! tak sia-sia i tunggu lama tau!

oh, mail tu dia dalam "friendzone". that's y karektor dia macham tu. mmg ada lelaki yg baik depan mata, tapi kita lebih tertarik pada bad boys. true story!

adik puas baca review mak tiri. memang kena dan selayaknya begitu.

bass's mistress said...

adik tiri!!! thanks for being patient hehe. i write this for you. dah tulis panjang berjela, if tak puas, mmg kesian la mata you nak baca... heheh!

Dark Ang3L said...

puasnya baca review hehe

Shopping Online Barang dari Germany said...

betol tu..review panjg n puas hati baca..dasat..:)