xoxo

Jika terdapat sebarang cadangan, anda boleh menyatakan candangan anda di mana-mana entri yang dipos-lajukan di sini. Sebarang hasutan berunsur fitnah adalah tidak dibenarkan di sini.

Wednesday, May 11, 2011

[RECAPS] NORA ELENA - EPISODE 1 (09/05/2011)

credit: as tagged

A/N: hello, hello... salam... i know this blog tanpa i yang pemalas ni memang macam hidup segan mati tak teringin haha! and this post bukan menunjukkan i dah gila or anything coz kawan2 confirm ramai yang nganga kot if tau i'm into malay dramas lately. yeah, me, the korean hardcore drama watcher kini kembali ke tanah melayu kerana suami i punya drama belum start airing lagi lol! 

So, atas request sorg kawan yg kesian tade internet laju best kebabom like mine miahahaha! (ye, i tau i gelak cam takbur gile lol! tp i tak kesah :P), so i will be recapping and reviewing a malay drama called NORA ELENA yang tengah dok hangat ditayangkan kat TV3 jam 7pm. So Mr. Aaron Aziz, i'm helping you promoting your drama here haha! :P It's an adaptation from a best selling Alaf21 year 2007 novel bernama KASIH YANG SUCI, written by Meen Zulaikha. I LOVE THIS NOVEL LIKE EFFIN CRAZY AND LIKE GILA WHEN I GET TO KNOW IT WILL BE ADAPTED INTO A DRAMA! dah la yang blakon sume i suke tahap chenta gila lol! *cough* Aaron Aziz *cough*... anyway, i don't want to talk about the epic novel storyline since the drama might be different from what i've read, so... tahan je la typo salah eja hentam keromo i gara2 over excited and just read okay? :D and kawan2, don't worry, jiwa melayu jawaku ini masih korea. Park Yoochun tetap dihati hahaha! XDD and oh! this entry untuk mereka yg tade TV, internet slow utk download or loading kat tonton.com.my yg sememangnye x bape nk efisyen tu... =D

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1st part start dgn a girl pakai baju sekolah kayuh basikal lalu kawasan ala2 kebun (basikal tu cam best je lol)... suddenly basikal dia rosak and that girl turun from basikal dia tgk ape la yang da jadi kat basikal dia tu... Siti Saleha yang gorgeous tu jadi that girl... pakai tudung, comel! XD The scene started pada tahun 2001... ada narration "sbg gadis remaja, hidupku sentiasa ceria, hidupku penuh gelak tawa dan kasih sayang ibu ayah, kakak abang..dan kawan2" ok, i tau agak wtf la narration ni, tp bila dia ckp "sehingga lah satu hari, saat aku kehilangan sesuatu..." ok, suspense gile haha! pastu out of nowhere, ade sorang laki muncul siap pakai topeng mesin rumput yg x stylo langsung and grabbed her from her back! ciskek, terkejut aku haha! bagi sape2 yang da bace novel tu of course la tau kan sape mamat kuang hasam yang maen terkam2 tu kan? anyway, kompem la bukan mr.homgsexygile aaron aziz yg grab minah tu coz kecik je kot en.bertopeng tu~ ok, sorry terspazz kat sini, can't help it :P

 Then change scene to 2011, Siti Saleha which obviously is Nora Elena, tengah tunggu taxi... jalan slow2 pi hentian taxi... camera tunjuk kasut yg sorry to say omg tak lawa langsung hahaha! (sorry, mataku mmg tak leh tahan if nampak kasut :P laju je la komen kuar if nampak object tersebut hokeh? maafkan saya :D)... 

Then dia naik taxi tu, smpai rumah dia, dia refuse to tutup pintu taxi tu pasal pakcik taxi tu tipu tambang. so diorang gado2 la sket pasal "pompuan gile blablabla" "hei! penipu punye taxi! aku report persatuan pengguna kang!" "pompuan gila!" and so on... smpai la part Elena lempar kasut dia and kasut tak lawa tu kena gelek dek taxi tu LOLOLOL!!! *cough* padan la pakai kasut tak lawa, kasut tu nak buat kena gelek tayar rupenye *cough* XDD

Then housemate Elena balik dengan gaya kiut kaki tak sampai nak jejak tanah tapi still nak bawak moto gak dia... nama housemate dia Dila... pastu diorang borak2 kosong kat luar rumah, then jejeng! phone Nora berbunyik... Tunang dia Eid (satu rumah i jerit Inspektor Gerak Khas!!!! masa Eid muncul kat kaca tv hahaha!) call, suh maen teka2 plak dia katne... Elena plak cam malas je nak teka hahaha! Rupenye dah smpai KL... They decided to jumpa malam tu pasal rindu. heh. Malam tu diorang jumpe and talk a bit about dah nak kawen lagi 3 weeks and all... I gelak setan pasal idea diorg ni nak kawen... saje nak gelak. hahaha! Eid janji sakan pasal tanak tinggal Elena dah (iye lah tu~).. they look cute together :D


New scene... dah pagi dah... Eid masuk office maen cucuk2 pinggang makcik cleaner lol! if only office i ade makcik cleaner, maybe dia akan mngalami nasib yg sama dek kenakalan staff office i hohoho! :P back to the drama, kat office tu ade sorg laki nama Malik (Anak Sarjan Misai Gerak Khas!!!!), a girl baju merah yang bawak tapau bekal and a girl yg tade motif langsung ade dlm office tu melainkan bagi penuh meja hahaha! ok, kejam. Leanne, stop it. okay! Diorg borak2 a bit pasal Eid yang baru balik from Penang... All of sudden, Yvonne (Wan Sharmila) lalu bawak bunga, so Eid tanya la Malik nape Yvonne ada kat office diorg... Malik inform big boss (homg yay!!!) da pindah office masuk office diorg (yahooo!!!)... while yvonne maen hias bilik big boss, Malik tanya la Eid big boss tu cane orangnye... Eid apparently kenal baik that big boss coz penah keje dgn big boss kat office Bangsar dulu and obviously mcm in love gila dgn his big boss! errr... no, not in love, but that big boss is like.. his mentor or something hahaha! sorry, i read yaoi too much, i think all men in Nora Elena drama loves their big boss way too much hahahaha! XDD 

Then tadaaa!!! aku da siap melompat2 dah bila pintu office terbuka LOLOLOL!!! ok, kasut dia pon dah sexy, cane neh?!!! -sepak diri sendiri Leanne!!!- tarik nafas, lepas~ fuuuhhh~~~ okay! So here is the big boss! AARON AZIZ HOKEH?! okay haha! dia masuk bilik dia, tgk2 ada yvonne, so he said "morning!" and dengan muka sweet senyum comel puji "nice~" and terus duduk. Si yvonne sengih lebar gedik2 malu2 hahaha! prasan la tu~ ye, mmg prasan, big boss puji bunga yg yvonne letak kat bilik dia rupanya! XD ei kiut betul la big boss ni!~ then yvonne offer coffee and Eid muncul... okay now dah tau la nama Eid is Saiful Idham... salam2 lagi dgn big boss pastu Eid notice yg big boss pakai kemeja yg dia hadiahkan 2 years ago... Alahai baiknya la big boss ni... Eid nampak cam makin in love, err... terharu dengan layanan baik big boss kat dia.. lagi2 bila big boss ingat lagi coffee fave Eid... so they talk a bit more after that pasal rancangan big boss untuk Eid in future... wah wah wah... big boss seriously like Eid =D 


Then lunch time kat cafe, Elena bjalan msuk cafe tak bukak mata kot coz omg makhluk tuhan paling sexy tu besar kot depan dia, bole plak tak nampak ye? habis baju putih suci bersih smart si big boss kena air... tea kot? habis kotor... Elena gila2 say sorry, but big boss tiba2 dapat urgent call, so big boss blah citu je tho Elena dah offer baju baru... cliche, i know, but pasal scene ni la fans aaron aziz happy dikemudian hari hahaha! tanak ckp sekarang nape :P Pastu, Eid jumpa Elena at that cafe and told her big boss nak promote him jadi Assistant Manager... Eid again shows Elena how much he adores his boss :P "My mentor is back~~~" dgn muke puppy in love haha! XD

so nak jadi cerita, ada client nak jumpa big boss pukul 3. Dato' mana ntah... but big boss dah mati kutu tak tau mana nak carik baju ganti baju dia yg dah kotor tu... so dia balik office, still mati kutu dgn muke stress comel dia, selongkar almari file macam la bole jumpe baju kat situ hahaha! then Malik and that girl in red ada plak kat office, tengah pura2 rajin keje time lunch time lol! pastu big boss call la Malik masuk his room, dan2 terus suh bukak baju LOLOLOL!!! Malik punya muka masa tu, PRICELESS hahaha! big boss dah strip his own shirt. err... not strip, hahaha! but bukak je la, leaving another white shirt yg dia mmg pakai kat dlm... ok, kejap, i need to stop here... coz... omaigodsemalamtengokthatpartwithmyparentssotaklehnaktenunglama2makhluktuhanpalingsexytuinfittedwhiteshirtskangnitengoksorang2sobolelakannaktenunglama2kan? hahahah! XDDD -dies- Pn. Diyana Halik, bertuahnye kau~ :P ok, stop gatal kat sini, smbung balik cite ni... so Malik yg terkedu lambat react, so big boss explain la nak pinjam baju Malik. Again, muka Malik hahahahaah! PRICELESS!!! are you in love with big boss too? heh! XD But then, masa tgh salin baju, that girl in red ternampak and fikir bukan2. Girl, you read yaoi too right? hahaha! oh! nama dia Zira! :P


Waktu balik keje, Elena try to get taxi, but apparently pakcik2 taxi sume da mogok malas nak hantar dia balik Setiawangsa lol! ni mesti kes cite pompuan gila suke baling kasut dah tersebar hahaha! kesian~ She called Eid, but Eid otw nk pegi jumpa client. Eid ni workaholic rupenye... Elena cam dah merajuk je haha! kesian~ tiba2 sebijik Mercedez Benz (why merce? why?!! there's plenty hot cars out there laa! but since yg drive tu kachak sgt, so aku ampunkan~ :P ) berhenti. Elena cuak bila lelaki yg dia langgar tu keluar dr kereta. Big boss tu tny if Elena kerja kat situ.. Elena minta maaf pasal kejadian lunch time, and ask him if he's mad at her... Big boss yg hensem tu ckp tak marah, tapi gave out ayat kerek klaka slumber dek ntah pape yg mane if bukan hero yg cakap, for sure heroin dah baling kasut kat dia. 
"Tak marah, cuma ada hadiah untuk awak. Tolong basuh kan ye?!"  
"Err... ni baju tadi yang kena tu?" Elena muke tanak basuh baju klaka je.
"Ye..." ok, macho dowh suara kau! :P
"Dobi kan ade?" Elena still wat muke tanak basuh baju hahaha! :P
"Takut rosak. Hand wash. Please? Mungkin ini bole jadi pengajaran buat awak,jadi lain kali jangan suka2 hati langgar orang" hohoho! sape yg mampu tolak permintaan from a guy as hot as him! XD siap perli tak bole blah tol! XD 
Elena ambik gak baju tu, after di ingatkan "handwash only" by that guy. diorg janji nk jumpa on friday, pukul 1 sharp untuk pulangkan baju tu...


Tiba2 dah malam. hohoi~ lagu cite Asmara?! bole plak ye? anyway, big boss kat rumah, tgh maen tenet... pakai big shirt... hmm... why la why? ni yang rasa nk call wardrobe coordinator Emil Emilda or Sadiq & Co datang ni! Aaron Aziz pny drama without Aaron in sexy night clothing sgt x bole dimaafkan hahahah! sorry, i'm a big pervert like that. kthxbai. XDDD anyway, big boss ade FB!!! teeheehee~~ ni mst yg profile pic dia iklan Loreal Men tu kan? :P big boss search for a girl nama Nora Nordin. tapi ramai la plak nama tu kat FB.. sume mcm tak sama dengan org yg dia carik... *jom try google gak, uih! ade la Nora Nordin kat Mesia ni! :P* ... pastu dia tatap pohto a school girl dengan muke stress... isy2... tu mesti high school sweet heart kan big boss? :P

Back at rumah Elena and Dila, Elena try baju nikah dia... Dila cemburu pasal Elena da nak kawen, yeah, i understand you Dila. if hero korea yg datang meminang, i pon akan tadah dgn Stadium Bukit Jalil haha! :P Malam tu bila Dila da tdo, Elena basuh baju big boss. Konon nak ala kadar, tak pedulik asalkan bersih, tak kesah if ada stain lagi, tapi last2 penuh dedikasi ko berus baju tu kan? hahaha! comel! pastu gantung kat ampaian blakang rumah hihi! 


Esoknye, Malik and the gang (termasuk la Eid and Yvonne) discuss about article kat paper pasal "Mangsa Rogol Putus Tunang"... Eid obviously tak kan boleh terima if his future wife is not a virgin. Big boss terdengar perbualan diorg. Muke suspicious je... hmm... Kat rumah, Elena baca benda yg sama and nampak really disturbed. That night, Eid and Elena on a date, but Eid the workaholic busy buat keje... Elena seems to have something to discuss, but Eid busy sgt and don't want to talk about it at that moment. Bila balik rumah, Dila tanya Elena about baju kat ampaian. Dila ingat itu baju Eid. But Elena terus terang about hal cafe, so itu baju orang lain. Dila tak percaya, but "eh! hensem tak mamat tu?!" Elena jawab tak hensem, so Dila dgn sengalnye reply "tak hensem, tanak!" -gelak guling2- XDD


Tup2 dah Friday, so Zira and Yvonne have lunch together and nampak Elena lunch sorang2 smbil baca novel. Mcm pernah ku baca la that novel~ They decided to say hi to Elena and asked where is Eid. Since it's Friday, Eid pergi solat Jumaat lah... hmm... sejuk perut mak Eid mengandung haha! XD Then Zira and Yvonne pergi dari situ... kat luar they all terserempak dengan big boss. Yvonne yg busy body, merangkap secretary big boss, tanya big boss nak pegi mana. Big boss suppose takde appointment during lunch time, so dia pelik la boss dia merayau kat situ. hek eleh la pompuan ni~ takkan la dia nak pegi mana semua nak kena report kat u kot? ok aku yg rimas skang ni haha! :P big boss dismissed her by saying ada personal appointment and blah laju2 (u go boy!). 

So big boss nampak Elena and terus duduk depan Elena, asking if she has waited for him lama... Elena terkejut. tak ingat janji dia rupanya... ceh~ cane la u bole lupa janji dgn a hunky man like him? like duh betul la u ni Elena :P kesian big boss terpinga2 cam segan pasal Elena tak ingat janji dengan dia. Elena tak bawak baju tu plak tu... they set up another janji, next Thursday since big boss busy on Monday till Wednesday... Yvonne patah balik ke cafe coz tertinggal organizer dia, so dia nampak la her boss yg dia obviously separa gila chenta tu (who wouldn't right? i feel you yvonne haha! :P) sedang ber- personal appointment dengan tunang Eid si Elena... Hidung siap dah kembang kembis dah tu... Jeles la tu... XDD Dia tengok je dr luar tingkap like a not-so-pro-stalker lol! 


Elena nak blah laju2 dari situ, but big boss tanya nama dia sape...
"Elena"
"Just Elena?"
"Elena Nordin"
"Nama Encik?"
"Seth Tan"
"Hah?! Sorry? Tak dapat tadi" HAHAHAH! i feel you dear Elena. 
"I mean, Seth, as in S.E.T.H.. Tan... Seth...Tan..." HAHAKHAHAK! mesti you pun tau payah kan nak sebut nama you? -smbung gelak- comel la plak muke you mengeja :P 
"Jadi awak Cina?"
"Tak, campur... bapak saya Cina, mak saya Melayu..."
tergeliat hokeh lidah Elena nk sebut nama dia... lol! i bet semua yg tgk pon practice nak sebut nama Seth betul2 kan? After that our Mr. Seth renung muka Elena dgn expression yg curious pelik yadiadia... it's obvious he has a mixed feelings sitting there, looking at Elena Nordin... Elena senyum manis, but lama2 mcm "wth la mamat ni tenung aku citu?" hehe! :) oh! lupa plak pasal yvonne! she witnessed everything. but i doubt she heard them. just muke dia bengang2 la kat ending tu... jeles la tu~ hihi~ 


-end of ep.1- 

it's a promising episode. the only difference yg i notice is Seth is not fully Chinese like in the novel... Maybe for the drama they wanted to skip all the hassle of part Seth masuk Islam and bersunat (teeheehee, part ni actually klaka in the novel and sweet too) and all~ so... episode 2 coming up! now, ini la makhluk tuhan paling sexy yang dah buat i kembali ke tanah melayu~ XD

hoho, ni profile pic fb mr.seth kan? 

akhir kata, jgn la smpai en.baldi biru baca entry ni. sumpah i gali lubang n merangkak masuk n tanam n mati dlm tu pasal malu hahhaha! en.gelato, i still love you. cepat2 release Ripley and curik hati i kembali kay? mwah! 
xoxo, u know u love me! :D

7 comments:

Sufiah Razak said...

hoi lean.ak x pernah tulis entri pjg gila cmni.so ak anugerahkan kategori entri plg pjg kt ko.

btw, im not into aaron aziz, tp sjk tgok dia cover jwb tepon kt abpbh hr tu, haha tiutnye iye.hehe.

ak rse ak dh bace kot novel ni.tp cm besela,sbb ak bace tanpe mghayati so ape2 cte novel yg ak bce ak terus lupe.haa bagusla ade drama.lg plak hero hensem.nsb seth bkn rosam nor.

chechoki said...

hoih~ x mo la rosyam noor jadik hero.. spoil abes mood nk tgk drama tu nnti.. ahahhaha

gile ah..siap wat recap..ahahha.. i thought drama korea je u buat.. xpe la..since u tgh angau dgn mr.baldibiru, yoochun leh hangout ngan i.. bsama2 wif jae.. ahahaha

apaiyapalot! said...

seth tan. first dgr macam setan. hahah

blackelement_ice said...

bila kpop-fangirl tulis synopsis pasal cerita melayu...
maka berlaku penambahan, squeeling and spazzing parts here and there!!
FUN TO READ!
keep on writing babe! jangan berenti takat 2 3 episode jer... meh aku tweet kan blog ko ni kat mr seth nak?? HAHAHAHHAHAAAA

bass's mistress said...

@sufi: aku nk kena wat ucapan x sempena dpt anugerah ni? tau!!! tiut sgt!!! urgh! kalo rosyam nor, aku awal2 da tade mood nk tgk kot? :P

@lea: da lama hidup ke? <.< oh bsama2 jae? ade jae, ok.. tade jae, carik maut namanye tu~

@zuraidamuslim: ye, mmg cam setan~

@teacherhotnamaice: ko jgn nk gedik tweet kat dia! aku cube la kalo rajin~ kalo x rajin, aku x cube la recaps... haha!

nabilah said...

hahahahahha.... seriously i like your recap.sumpah best. gelak terkekek-kekek bila baca entry ni.memang bikin sy puas hatilah walaupun sy tengok setiap episod drama ni. ^_^

bass's mistress said...

lol thanks pasal sudi singgah jenguk entry sy ni :) ni la yg jd bila k-drama fan start spazzing over malay drama... pelik2 je hahaha! sorry if ade bahasa gatal miang yg x dpt diterima akal in my entries :D